Scanias vd Christian Levin ser trots de allvarliga materialbristerna en ljusning framöver med starkt orderläge och hög betalningsvilja.

ANNONS

Trots att konkurrenten Volvos produktion stod stilla under fyra veckor så har Scania rullat på utan stoppdagar. Men det har varit kämpigt menar Christian Levin.

”Kvartalet har varit mer av allt jämfört med första kvar­ talet – mer affärsvolymer, mer servicearbete i verkstä­derna men även mer problem inom industrin och försörj­ningskedjorna”, säger han till Di.

Kämpiga kvartal

Christian Levin beskriver det som ”en styrkeprestation” att ha tagit sig igenom de första två kvartalen.

Rörelseresultatet uppgick till drygt 5 miljarder kronor i andra kvartalet.

”Jag är supernöjd med att vi gjort 5 miljarder kronor i rörelseresultat med en branschledande marginal i en supersvår miljö med corona­restriktioner och material­brister som är extremt allvar­liga”, säger Christian Levin.

Samtidigt har komponentbristen lett till ökande kostnader för Scania men orderingången är på väg upp med 38 493 fordon i andra kvarta­let, jämfört med 13 602 fordon under samma period i fjol.

”Det är ett trolleri att hålla produktionen igång genom hela organisationen från säl­jarna hela vägen till forskning och utveckling. Det handlar om allt från sekvensändringar i sista sekund och ett nära arbete med våra leverantörer och deras leverantörer, till hur vi kan plocka bort halvledare i styrsystemen utan att for­donen fungerar sämre”, fortsätter Christian Levin.

Starkt orderläge

Störningarna i industrin pressar kunderna som får vänta länge, men trots det, är orderläget och betalningsviljan starka.

”Marknaden är extremt stark. Vår prisnivå är upp och kunderna fortsätter att beställa stora volymer av oss trots att de får vänta långt in i nästa år på leverans – på vissa marknader i upp till ett år.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Scanias nya vd gasar på för fullt