BP-chefen Bob Dudley skulle få 20 procent i lönepåslag. Men nästan sex av tio aktieägare på stämman röstade mot förslaget. Det var i för sig bara rådgivande men nästa år kan aktieägarna bestämma på riktigt vad som är en rimlig chefslön, berättar SvD Näringsliv, som uppger att BP:s svenske ordförande Carl Henric Svanberg blev förvånad över aktieägarnas reaktion och att han aldrig upplevt något liknande.

ANNONS

”Vi vet efter samtal med vår institutionella investorer att det finns en äkta oro över direktörernas löner,” sa Carl Henric Svanberg på stämman, enligt tidningen.

Men det här är bara ett i raden av exempel på hur mäktiga aktieägare nu gör uppror mot allt för höga chefslöner. Samma sak har hänt på gruvbolaget Anglo American och på biljätten Renault.

Och i veckan har Dagens PS berättat om hur vd:n för den norska oljefonden – en gigant som äger 1,3 procent av alla aktier i världen – deklarerat att man tänker använda sitt inflytande för att påverka chefslönerna till att bli mer rimliga.

I Sverige ifrågasätts bland andra Ericssonchefen Hans Vestbergs lön och kontantbonus, inte minst med tanke på alla rapportmissar under hans tid som vd för telekomjätten.

LÄS MER: ”Aktieägare ryter till mot direktörernas löner” (SvD Näringsliv) »

LÄS ÄVEN: ”Fondjätte angriper höga chefslöner” (Dagens PS) »

ANNONS
ANNONS

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!