Årets första sex månader har inneburit guldregn för Silicon Valley. Det har gjorts rekordmånga investeringar på över 100 miljoner dollar – fler än under hela 2020.

ANNONS

Investerarna tycks ha lagt pandemin bakom sig.

Det märks främst hos institutionella investerare, som hedgefonder, pensionsfonder och olika fondförvaltare, som aktivt investerade i startupbolag under andra kvartalet i år, rapporterar Wall Street Journal och refererar till siffror från analysföretaget Pitchbook, enligt Di.

Hittills i år har det gjorts 152 megarundor i Bay Area-bolag, där Silicon Valley ligger. Under fjolåret låg siffran på 134 megarundor.

Investeringar på över 100 miljoner dollar

En megarunda motsvarar investeringar på minst 100 miljoner dollar, omkring 866 miljoner kronor.

Stora investeringar i år är betalbolaget Stripe som investerade 600 miljoner dollar och Robinhood Markets på hela 3,4 miljarder dollar.

Trenden att allt fler har velat skaffa husdjur under pandemin syns också genom att många investerare har satsat på startups för djurägare.

I Silicon Valley har olika bolag investerat 1,1 miljard dollar i katt- och hundbolag som jobbar med digitala försäkringslösningar, DNA- och veterinärtjänster.

Mest pengar gick till den brittiska försäkringstjänsten Bought by many, som fick in 350 miljoner dollar.

ANNONS
ANNONS

Många noteringar

Dessutom har teknikbolagen gynnats av den digitala omställningen som har rusat under pandemin. Det märks även inom techbranschen som har många nya nyblivna börsbolag – och under första halvåret noterades 39 Silicon Valley-företag.

Enligt San Francisco Business Times är det nytt årsrekord för området under de senaste 20 åren.

Läs mer: Reuters: Sverige är Europas Silicon Valley