Göteborg går miste om extrapengarna i kommunalskatt för att Volvocheferna Martin Lundstedt och Håkan Samuelsson bor och är skrivna i Stockholm.

ANNONS

Martin Lundstedt, vd och koncernchef för AB Volvo, och Håkan Samuelsson, Volvo Cars chef, arbetar båda i Göteborg, där Volvo är stadens flaggskepp och stolthet.

Men till skillnad mot exempelvis Dan Sten Olsson, chef för företagsgruppen Stena AB, är varken Lundstedt eller Samuelsson skrivna och betalar skatt i Göteborg.

Det här uppger Dagens Nyheter (obs, inloggning krävs) och konstaterar att Håkan Samuelsson bor mitt i Stockholms city och Martin Lundstedt på Stora Essingen.

Båda två skattar också i Stockholm. Men om duon i stället hade varit skrivna i Göteborg skulle rikets andra stad fått 45 miljoner kronor extra i kommunalskatt under de tre år som Volvo-vd:arna jobbat i staden, framgår det.

För redarkungen Dan Sten Olsson, som alltså är Stena AB:s vd, är det mest naturligt att ha sin hemvist i Göteborg, förklarar han i DN:

”Man ska vara nära verksamheten”, anser han och tycker att det låter ”snopet” att Volvotopparna väljer bort Göteborg för Stockholm.

Men Volvochefen Martin Lundstedt och Volvo Cars vd Håkan Samuelsson drar emellertid DN en nitlott. Inga intervjuer ges och inget av företagen inom fordonskoncernen vill svara på tidningens frågor om varför de pendlar till Göteborg och bor i Stockholm med tanke på att Volvo har sitt säte i just Göteborg.

ANNONS
ANNONS

”Det är så klart inget brott, men det visar sig vara en känslig fråga för bolagen”, konstaterar DN och minns hur det var på PG Gyllenhammars tid som Volvochef.

PG både bodde i Göteborg, i en villa i Örgryte, och besökte ofta Torslandafabriken för att träffa medarbetarna.