Dagens PS

Adlad miljardär kan bli utsparkad från eliten

Sir Philip Green med supermodellen Kate Moss. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 21 okt. 2016Publicerad: 21 okt. 2016

”Han är en miljardfifflare som har dragit skam över brittisk kapitalism.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så låter det när brittiske politikern David Winnick beskriver miljardären Sir Philip Green. Och det är just titeln “sir” som nu hotas, uppger sajten Quartz som hänvisar till flera brittiska medier.

Som Dagens PS tidigare rapporterat (mer om detta längre ned i artikeln) adlades mogulen Philip Green så sent 2006 för sina gärningar inom detaljhandeln. Men nu, bara tio år senare, riskerar han alltså bli av med det prestigefyllda epitet – av samma anledning.

Enligt Quartz röstade det brittiska underhuset på torsdagen enhälligt om att dra tillbaka Philip Greens adelstitel. Omröstningen har ingen juridisk tyngd men uppges ändå sätta hård press på den kommitté som hanterar adlingar i landet. I slutändan är det drottning Elizabeth som håller hammaren.

Bakgrunden till den kritikstorm som Philip Green nu befinner sig i är att denne anklagas för att ha kört den klassiska varuhuskedjan BHS i botten. Som Dagens PS tidigare skrivit om menade kritiker att magnaten roffat åt sig 5 miljarder kronor i egen ficka samtidigt som bolaget försattes i tvångsförvaltning.  >

Kollapsen i bolaget, som såldes för futtiga 1 pund, har kostat över 11.000 anställda jobbet. Dessutom fattas motsvarande 6 miljarder kronor i personalens pensionsfond som politiker krävt att Philip Green ska stå för med sin personliga förmögenhet.  >

LÄS URSPRUNGSARTIKELN: The UK parliament voted to strip billionaire Topshop owner Sir Philip Green of his knighthood  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS