Smällde upp lyxprojekt och snuvade Västerviks invånare på stadens bästa läge med bedårande havsutsikt, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS

Bygget, Slottsholmen, består i dag av 38 exklusiva bostadsrätter som affärsmannen och den tidigare världsartisten Björn Ulvaeus ”tjänat många miljoner på”, enligt avslöjandet.

Från början var planen att den unika tomten i kommunens ägo – med havsutsikt åt alla håll – skulle bli en mötesplats för Västerviks invånare, framgår det.

”Det fanns en väldig förväntan kring just det här med visprojektet och Visans hus. Men när det inte fanns någon som hade muskler att göra den här byggnationen så hade vi ju i princip gett upp”, berättar Tomas Kronståhl (S), ordförande för kommunstyrelsen i Västerviks kommun, för Uppdrag granskning.

I det läget klev Abba-Björn – själv uppväxt i Västervik – in och köpte restaurangbyggnaden, plus att han la beslag på tomten för 750.000 kronor.

Hans vision eller löfte då, som han även uttalade i en SVT-intervju, var att Västerviksborna skulle få ”en samlingsplats och ett landmärke”.

Enligt detaljplanen som upprättades skulle det bli hotell och plats för konserter och andra evenemang; en mötespunkt för Västerviksborna, kort och gott.

Men sedan ändrades detaljplanen och Björn Ulvaeus började skissa på lyxbostäder på tomten. Länsstyrelsen stoppade den första skissen men 2017 får Abba-Björn klartecken att exploatera området.

I dag finns alltså 38 exklusiva bostadsrättslägenheter på tomten varav fyra av lägenheterna har ett pris som enligt SVT:s UG ligger på över 6 miljoner kronor.

Harald Hjalmarsson (M) har skrivit under alla avgörande dokument som rör Slottsholmen från kommunens sida. Han har haft flera möten med Björn Ulvaeus genom åren, några privata vid sidan av sitt offentliga uppdrag”, enligt SVT.

ANNONS
ANNONS

Västerviks S-kommunalråd Tomas Kronståhl säger till SVT att det är ”olyckligt” att området inte blev den publika mötesplats som det var tänkt från början.

Men han kan inte förklara varför det gick som det gick, ”jag kan inte svara på det”.

Dagens PS berättade för knappt ett år sedan om Björn Ulvaeus bostadsklipp i Västervik.