Det handlar enligt Aftonbladet, som avslöjar uppgifterna, om Lundin Petroleums agerande i Sudan.

ANNONS

Bolagets presschef Robert Eriksson bekräftar för tidningen att Ian Lundin och Alex Schneiter båda är delgivna misstankar om grovt folkrättsbrott men han menar att det ”är en naturlig del i förundersökningen”.

Han poängterar att duon träffade åklagaren i förra veckan och då delgavs misstankarna.

”Det betyder inte att det blir ett åtal. Vi är helt övertygade om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande hos företrädare för Lundin”, säger Robert Eriksson till AB.

Lundin Petroleum hette tidigare Lundin Oil och misstankarna om grovt folkrättsbrott går tillbaka till tiden 1997-2003 då bolaget bland annat ska ”ha gett ekonomiskt stöd till militär som under pågående inbördeskrig drev bort befolkningen som bodde på området, kallat ’block 5A’, där bolaget ville ha sin verksamhet”, enligt artikeln.

AB skriver att omkring 12.000 människor ska ha dödats och 160.000 tvingats på flykt från området, vilket fick åklagarkammaren i Stockholm att inleda en förundersökning mot oljebolagets toppar.

Enligt Robert Eriksson är det bra att Ian Lundin nu fått träffa åklagaren och ge sin version av det som hänt.

ANNONS
ANNONS

”Vi har starka ägare som stödjer bolaget och vi har varit väldigt måna om att hålla dem informerade, vara öppna och transparenta, både gällande den information vi har om förundersökningen om historiska händelser i Sudan fram till 2003 och övrig information kring bolaget”, säger Lundin Petroleums presschef till AB.

LÄS MER: ”Ian Lundin delgiven misstanke om grovt folkrättsbrott” [Aftonbladet] >