Svenske miljardären: Då är coronapandemin över

Uppdaterad: 03 apr. 2020Publicerad: 03 apr. 2020
Sven-Olof Johansson
Fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson ser det som ett gyllene tillfälle att tanka Astra Zeneca-aktier just nu. (Foto: TT)

Sven-Olof Johansson är vid gott mod trots att han i princip har husarrest på sin gård i Frankrike. Han spår ett snart slut på viruspandemin och ser ett börsrally framöver när krisen lagt sig.

ANNONS
ANNONS

SvD har pratat med fastighetskungen på telefon och han förklarar att han bara tillåts lämna sin gård max en timme.

Han passar på att rasta sin schäferhund för att komma ut. Om han bryter mot landets hårda restriktioner riskerar han att stoppas av patrullerande polis och åka på dryga böter, som han beskriver som “groteska” i intervjun.

“2 000 kronor första gången och 30 000 andra gången”, berättar han för SvD.

Spår att pandemin är över om max ett halvår

Trots att han är 74 år och därmed ingår i riskgruppen är han inte orolig för att bli smittad i och med att han är isolerad till sin gård.

Och han tror inte att världsekonomin är på väg mot avgrunden. Tvärtom är han optimist.

“Problemet är att många tror att den situation de befinner sig i den här sekunden kommer att vara i all evighet framöver. Men en pandemi går över på tre, fyra eller sex månader och efter ett eller två år är allt tillbaka i normala gängor”, säger Sven-olof Johansson, huvudägare och vd för Fastpartner.

Klarade både 90-talskrisen och finanskrisen 2008-09

Han har varit med förr och överlevde de ekonomiska kriserna både i början av 1990-talet och 2008-2009.

“Fastpartner har en väldigt låg belåningsgrad, hög likviditet och inga stora obligationsförfall”, förklarar fastighetsmiljardären i SvD, som berättar att han även sitter tungt exponerad i hårt virusansatta H&M, som det kan dyka upp köptillfälle i enligt Di under andra kvartalet.

Hans post i klädjätten är, enligt artikeln, 1 miljon aktier som i dag uppges vara värda 115 miljoner kronor.

Sven-Olof Johansson är inte orolig för H&M:s framtid.

“H&M ska inte klaga så mycket. Bolaget är i princip obelånat och har starka ägare som säkert kan klara en nyemission om det skulle bli aktuellt.”

Han ser på coronapandemin som en stor tragik för mänskligheten, men ekonomin är snart på banan igen, är hans övertygelse. Och börsen ser han en stor uppsida i när krisen är slut.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.