”Klart är att Carl-Henric Svanberg lyckats undvika en kännbar förlust genom sin stora aktieförsäljning.”

ANNONS

Så skriver Dagens Industri om den knappa miljardförsäljning av MSAB-aktier, 943 miljoner kronor, BP-ordföranden genomförde tidigare i höst. Enligt tidningen ska Svanberg – vilken Dagens PS nyligen skrev om i samband med Ericssons galna shoppingrundor – ha duckat en förlust på 120 miljoner kronor när han sålde sitt tunga innehav i Melker Schörling AB, till Melker Schörling själv, den 16 september.

Enligt Di har ”flera toppnamn inom näringslivet” reagerat starkt på affären eftersom dessa anser att styrelseproffset agerat på information som inte var allmänt känt. Några veckor efter storaffären meddelade nämligen Melker Schörling att han lämnar samtliga uppdrag i sfären på grund av försämrad hälsa vilket har fått aktien att rasa från 540 till torsdagens 509 kronor.

Nu bryter Carl-Henric Svanberg tystnaden i en intervju med Dagens Industri och ger sin version på det hela. Både han, och hans advokat Mikael Ekdahl, medger att näringslivstoppen kände till Melker Schörlings situation vid tiden för affären men menar att det inte handlar om insiderinformation.

”Affären skedde direkt mellan säljare och köpare där båda hade likartad informationsbild och strider således inte mot gällande regelverk”, sa Michael Ekdahl tidigare i veckan.

Nu fyller Svanberg i:

”Med likartad information menar vi inte att informationen i detta fall var av insiderkaraktär /…/ Vid tillfället då transaktionen gjordes hade jag ingen insikt i att Melker senare under hösten skulle gå ut och informera om att han avser att lämna sina styrelseuppdrag till våren 2017”, säger han till tidningen.

Svanbergs affär kan nu bli föremål för en utredning hos Ekobrottsmyndigheten. Samtidigt kan försäljningen sätta ordförandeposten i Volvo ”på spel”, skriver Di.

”Dels genom att valberedningen kan komma att ifrågasätta omdömet, dels genom att han kandiderar till MSAB:s styrelse i vår.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE:  ”Historiens sämsta affär” kan upprepas [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Svanbergs bakslag i jakten på ny Volvo-chef [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: Svanberg försvarar MSAB- försäljning (Betallänk) [Di.se] >