Dagens PS

Spotifys grundare får pris av kungen

Spotify bud Arsenal
Daniel Ek vill köpa Arsenal men ägarfamiljen vill inte sälja. (Foto: TT)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 22 okt. 2019Publicerad: 22 okt. 2019

Spotifys grundare är två av de näringslivsprofiler som får Kungliga ingenjörsvetenskapsakademins guldmedalj. Daniel Ek väljer dock att inte närvara när kungen delar ut medaljerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Akademin presenterade flera pristagare som hör hemma i näringslivet.

“Framtiden är inte något som kommer, det är något vi skapar. Vi vill hylla kunskapshjältarna som gör enastående insatser och driver förändring inom teknik, ekonomi och samhälle”, säger Tuula Teeri, vd på Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin till akademins hemsida.

Spotifygrundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek får Akademins guldmedalj för att ha skapat ett techbolag som kan konkurrera med amerikanska och kinesiska bolag i branschen.

Hans Dahlborg, som räddade Nordbanken från konkurs till att skapa dagens Nordea, får Akademins stora guldmedalj för sina bidrag till den svenska finanssektorn och bolagsstyrning.

Lena Ollving får Adademins guldmedalj för sitt ledarskap inom tekniksektorn. Slutligen får också fysikern Max Tegmark Akademins stora guldmedalj för sin forskning och kunskapsspridning om artificiell intelligens.

Enligt Expressen kommer dock Daniel Ek inte att närvara vid prisceremonin. Någon speciell anledning är inte angiven.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS