Dagens PS

Rasande miljardär får historisk skattesmäll

Q-Med-grundaren Bengt Ågerup krävs på 1
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 03 jan. 2017Publicerad: 03 jan. 2017
Q-Med-grundaren Bengt Ågerup krävs på 1,2 miljarder kronor av Skatteverket. (Foto: TT)

Q-Med-grundaren Bengt Ågerup krävs på 1,2 miljarder kronor av Skatteverket. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bengt Ågerup, eller ”socialistmiljardären” som han också kommit att kallas i svensk affärspress, har åkt på en smäll på 1,2 miljarder kronor – den största som någonsin drivits av Skatteverkets enhet för utlandstransaktioner, som UNT var först att rapportera enligt Dagens Industri.

DagensPS.se har skrivit flertalet gånger om den i dag 73-årige affärsmannen som för några år sedan blev mångmiljardär när han sålde sin baby Q-Med till företaget Galderama. Så sent som i november skrev vi att den svenske entreprenören gjorde ett nytt jätteklipp när aktien i bolaget Hansa Medical, där Ågerups investeringsbolag NXT2B är 29,1-procentig ägare, rusade 30 procent på Stockholmsbörsen.

Men det är just miljardaffären med Galderama som alltså legat under Skatteverkets lupp i flera år, skriver Di. I summan ingår även skatteböter. Enligt tidningen ska Ågerup inte ha skattat en krona av vinsten han gjort med argumentet att han varit bosatt i Frankrike och Schweiz. Skatteverket menar å sin sida att succé-entreprenören haft både ekonomiska och personliga intressen i Sverige under åren 2010-2013.

Och Bengt Ågerup skräder inte orden i kritiken mot Skatteverket. Enligt honom är han ”trakasserad” av myndigheterna i ett land han inte bott i på över 20 år och som han har engagerat sig i ideellt.

”Det är skamligt att behandla en människa som man behandlat mig /…/ De kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar skattepengar”, säger han till Di och understryker att striden inte handlar om att betala skatt eller inte – utan i vilket land det ska göras.

Bengt Ågerup meddelar att han kommer att bestrida Skatteverkets krav i rätten.

MISSA INTE: Bengt, 65: Jag tappade en miljard på en dag  >

LÄS ÄVEN: Ågerup satsar miljoner i ny svensk snabbväxare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS