Dagens PS

Räddad i sista stund – pappa var Jan Stenbeck

Jan Stenbeck
Felix Granander, 24, Jan Stenbecks yngste son, berättar i artikeln om sin resa från sprit och droger till ett liv i frihet. I dag är han affärsman och terapeut. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 aug. 2021Publicerad: 13 aug. 2021

24-årige Felix Granander, yngste sonen till Jan Stenbeck, var tung missbrukare men fick en ny chans i livet och är nu affärsman – precis som sin pappa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han berättar om sin omtumlande resa från en nattsvart tillvaro med sprit och kokain till ett liv i frihet, för Di Weekend.

Det var i början av juni 2017 som räddningen kom när det knackade på dörren till hans lägenhet på Östermalm, där han låg däckad med en kompis efter en kokainfest.

Hans styvfarbror och två affärskompanjoner gav sken av att Felix hade missat ett viktigt affärsmöte. I själva verket tog de honom med till en beroendeterapeut på The House, där Felix i dag är hälftenägare och jobbar som ansvarig för teknikutvecklingen och är terapeut.

Den unge mannen tog chansen att få hjälp på ett behandlingshem och sedan den dagen är han nykter.

“Jag visste. Detta var vad som måste hända. Även om jag först kom med några lama protester visste jag att jag skulle åka med”, berättar 24-åringen i Di Weekend.

Var fem år när pappa Jan dog

Han var bara fem år när pappa Jan Stenbeck gick bort i augusti 2002.

Felix minns inte mycket av det men desto större blev uppståndelsen när det blev känt att Jan Stenbeck hade en okänd son, född utanför äktenskapet och som dessutom kunde göra anspråk på arvet efter den framgångsrike och stenhårde affärsmannen, som blev pionjär inom telekom- och mediebranschen och var först med att sända tv-reklam i Skandinavien.

Jan Stenbeck, som bara blev 59 år, och hade haft en relation med en servitris på sin egen krog på Skeppsbron, Felix mamma, lämnade en förmögenhet efter sig från sitt imperium med Kinnevik, MTG, Tele 2 och Millicom.

När den segslitna rättsprocessen var klar var Felix Granander, då elva år gammal, plötsligt 400 miljoner kronor rikare, enligt Di Weekend, en summa som han själv inte vill kommentera.

Det här utlöste skvaller och hans mamma smutskastades från elaka tungor i en forumtråd, som Felix fick syn på.

“Jag blev arg, riktigt arg”

“Det var tiotals sidor med skvaller, du förstår säkert vinkeln. För mig var det otroligt läskigt att se att andra vuxna hade skrivit sådana saker om min mamma. Jag blev arg också, riktigt arg. Och jag kände att jag hade ett ansvar för att visa att det inte var sant.”

Han kände pressen på sig att leva upp till alla krav och det blev inkörsporten till alkoholen och drogerna. Under nästan två år drack han sprit nästan varje dag och blev fast även i kokain.

Han kände sig utanför, bland annat när han gick på fashionabla Carlssons skola på Östermalm, en känsla som han sedan fick hjälp att bli kvitt från.

Men vägen dit var omtumlande och i skolan gick det uppochner innan det lossnade. Missbruket – som började med dataspelsberoende – var långt framskridet trots att han var så ung.

” I utelivet hittade jag det sociala sammanhang som jag hade sökt så länge. Festandet blev en viktig del av min identitet”, minns Felix som beskriver den där tiden som ett helvete.

Kompakt mörker och ångest

“Det var ett sådant mörker, en sådan ångest”, berättar han i Di Wekeend-artikeln.

Vid ett tillfälle brände han sönder näsan av kokain och kunde inte andas.

Ändå fortsatte han knarka.

Vändpunkten kom till slut, det var den där dagen i början av juni för fyra år sedan och efter ett par tolvstegsprogram och envis beroendeterapi.

I dag är Felix Granander, precis som sin pappa Jan, lyckosam investerare.

Älskar terapeut-jobbet mest

Men det är jobbet som terapeut som han gillar mest, han sätter högre värde på det än pengar. Han hjälper bland andra företagare och kändisar att bli kvitt sina missbruk.

“Våra klienter tillhör en grupp som tenderar att inte söka hjälp. Att The House finns innebär att fler får tillgång till vård.”

Vid sidan av det jobbar han varje dag på sitt eget tillfrisknande, berättar han. Noll tolerans gäller.

Det ska också sägas att han inte vill bli jämförd med sin pappa utan kör sin egen grej och han har, berättar han, också en sporadisk relation med sina syskon i familjen Stenbeck: Cristina, Hugo och Sophie. Brodern Max Stenbeck avled 2015, endast 30 år gammal, till följd av en svår diabetessjukdom.

Om sin pappa Jan, säger Felix:

“Han är en väldigt speciell man, eller var, som har utfört otroliga saker, och han har varit en stor inspiration för mig. Jag har fått lära mig att allting är möjligt och det har varit en jättestyrka, särskilt nu när jag går min egen väg. Men framför allt är han farsan. Den jag kommer ifrån”.

Förutom sin roll på The House har Felix Granander investeringar i Kasai, Cube, Wrlds, Invajo och Ninjas in Pyjamas.

Läs ‘även: Cristina Stenbeck dumpar sin fars livsverk

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS