Aftonbladet har intervjuat den numera riksbekante Kaj Linna, 55 år, som 2004 dömdes för ett rånmord i Kalamark i Norrbotten men som den 15 juni i år frikändes av hovrätten för övre Norrland sedan han äntligen lyckats få resning i målet av Högsta domstolen.

ANNONS

Just nu befinner sig Kaj Linna på Mallorca med sin kärlek Petra Wüllrich. Paret har gjort stopp där i väntan på att flytta till sin paradisö, Kanariön El Hierro med omkring 10.000 invånare.

”Naturen är fin, människorna som bor där verkar ha en bra inställning till livet. Sedan är det praktiskt att det ligger i EU och det tar bara fem timmar för mina barn att flyga dit. Dessutom är det billigt. Vi har fått tag på ett kanonfint hus som kostar oss mindre än 4 000 kronor i månaden att hyra, och då ingår el och vatten”, berättar Kaj Linna för AB, som alltså träffat honom på plats i Mallorcas huvudort Palma, där han och hans kvinna fått andrum efter all medieuppståndelse i samband med att han först frisläpptes från fängelset efter 13 år och därefter fick beskedet att bevisningen är otillräcklig på punkt efter punkt för att fälla honom för rånmordet, bland annat har åklagarens kronvittne ändrat och tagit tillbaka uppgifter i hovrättsförhandlingarna.

”Det känns otroligt bra att vara här. Det är en fullständig seger, en fullständig upprättelse”, säger Kaj Linna, som aldrig tvivlat på att han förr eller senare skulle bli frikänd, och han har hela tiden bedyrat sin oskuld.

Han beskriver den långa tiden i fängelset som ”ett vacuum” i en kompakt, negativ miljö.

”Det fanns kvällar då jag låg i cellen och hatade hela världen och ville släppa en atombomb över alltihop. Men nu känner jag ändå att Sverige är ett bra land. Jag hatar inte Sverige på något sätt”, berättar Kaj Linna för Aftonbladet och förklarar att han nu tänker engagera sig hårt för att fler oskyldigt dömda får upprättelse genom ett resningsinstitut, eller en ”justitiemords-kommission” som han själv kallar det.

ANNONS
ANNONS

Han räknar nu med att få ett rekordskadestånd från staten, han tror att det bör landa på ”ungefär 25 miljoner”. För tillfället försörjer han sig på ett lån från sin advokat och ett förskott på skadeståndet.

Men trots den stora summan pengar som väntar, när den processen är över, har han inga planer på att gå sysslolös på sin paradisö. Tvärt om planerar han och Petra – som han är förlovad med och tänker gifta sig med – att starta en business.

”Vi har pratat om att öppna en skorpionfarm och utvinna deras gift. Det används i läkemedelstillverkning, och är världens dyraste vätska. En deciliter skorpiongift ger åtta-tio miljoner kronor”, förklarar Kaj Linna i AB-artikeln.

Han tillstår att det låter lite udda men betonar att han är entreprenör och att han dessutom håller på att avsluta en bok som han skrivit på länge.

Boken är en skönlitterär roman och handlar inte om Sverige eller rättsstaten, tillägger Kaj Linna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Kaj Linna här.

MISSA INTE: Knarksmugglaren blev stenrikt IT-snille [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: ”Hatad” svensk miljonär överklagar fängelsedom [DagensPS.se] >