Torbjörn Törnqvist är oljebaron och Sveriges honorärkonsul i Genevé. (Foto: TT)
Torbjörn Törnqvist är oljebaron och Sveriges honorärkonsul i Genevé. (Foto: TT)

ANNONS

Ekot i Sveriges Radio avslöjar i dag, torsdag, att Torbjörn Törnqvist, som står bakom det svenskägda Gunvor International – ett av världens största oljehandelsbolag – sålt smuggelolja från Vitryssland vidare.

Torbjörn Törnqvist är Sveriges honorärkonsul på det svenska konsulatet i Genevé i Schweiz, det vill säga chef över det svenska honorärkonsulatet. Han representerar den svenska regeringen och nu figurerar han i de dokument som Ekot kommit över kring utredningen av en omfattande smuggelhärva från Vitryssland.

Enligt Ekot var den vitryska oljesmugglingen sanktionerad av landets politiska ledning, och mottagare av lasten var Gunvor International, framgår det i dokumenten som fram till nu varit hemliga.

Torbjörn Törnqvist vill i dag inte låta sig intervjuas av Ekot, som däremot intervjuade honom 2008, året efter den aktuella oljesmugglingen i Vitryssland.

Då förklarade Torbjörn Törnqvist att hans företag ”arbetar i full transparens i konkurrens med andra företag i Ryssland. Mer ofta än sällan vinner vi. Varför? För vi betalar ett högt pris”.

Vidare förklarade han i intervjun:
”Vi kan inte köpa olja med någon discount. Ingen annan kan det heller. Idag säljs oljan till den som bjuder högst, sa han också.”

Men nu visar dokumenten som Ekot kommit över att tusentals oljeprodukter smugglats från Vitryssland under falsk beteckning och via mellanhänder hamnat hos Gunvor International, som alltså drivs av svenske oljebaronen Torbjörn Törnqvist.

I ett mejl skriver en talesperson för företaget att lasten passerat den vitryska tullen. Talespersonen tillstår att företaget köpte ”blandningskomponenter till bensin” men hävdar att ansvaret ”ligger på exportören i Vitryssland”, framgår det i Ekot-granskningen.

ANNONS
ANNONS

Experter som Ekot talat med menar att det är omöjligt att Gunvor International inte varit medveten om att det rörde sig om smuggelaffärer, särskilt med tanke på att företaget använde sig av mellanhänder.

MISSA INTE: Svensk oljebaron gav miljarder till oligark [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Vinstlyft för oljemiljardär [DagensPS.se] >