Berättar i öppenhjärtig intervju om karriärens snabba uppgång och smärtsamma fall. ”Det fick mig att helt tappa musten.”

ANNONS

Joachim Berner, den exceptionellt firade tidningschefen kring millennieskiftet, blottar sig i en stor intervju i Di Weekend.

Om hur han störtade in på Expressen från lysande framgångar på både GP och DN och hur hans ambition var att göra om kvällstidningen till en mer seriös utgåva, en kvaloid som han kallade det.

Han var även påtänkt som vd för Sveriges Radio under en tid men det rann ut i sanden och Berner gick under radarn.

I sin nya bok Den förlorade sonen, som Di Weekend refererar, beskriver han sitt liv i skymundan under den här perioden:

”Jag låter skägget växa och går aldrig ut utan baseballkeps. Svarar knappt på inkommande samtal, och ringer inte tillbaka. Hur länge det varar? Några år.”

ANNONS
ANNONS

Från toppen till träsket är steget inte långt emellanåt. För Berner, som även dömdes för förtal av Gudrun Schyman på en löpsedel – intrycket var att Schyman spelat in en porrfilm med sin make – blev spiken i kistan när han anklagades för sextrakasserier på jobbet.

”Jag var flirtig, och ryktesvägen blev det till sexuella trakasserier. Det var fruktansvärt jobbigt på alla sätt. Det fick mig att helt tappa musten. Det var så fruktansvärt kränkande”, minns Berner i Di Weekend-intervjun.

Han tycker att det hela tog sig orimliga proportioner, även om han tillstår att det inte är så smart att som chef bete sig flirtigt.

Historien fick rejält bränsle efter en krönika om att en chefredaktör passerat gränsen för vad som är okej med en kvinnlig medarbetare.

Medarbetaren köps sedan ut med en hemlig klausul, och det fick lågorna kring vad som hade hänt att flamma upp ännu mer.

”Jag blev försiktig i sociala sammanhang, folkskygg, litade inte på någon, blev paranoid”, berättar tvåbarnspappan Joachim Berner och konstaterar att den uppkomna situationen tvingade honom att säga upp sig från Expressen.

ANNONS
ANNONS

”Jag skulle blivit uppsagd, med all rätt. Jag var inte kapabel att leda den organisationen.”

Rådet om att med rak rygg lämna sin stol fick han av finansmannen och gode vännen Gustaf Douglas, som menade att han därigenom kunde behålla sin ”värdighet och integritet”.

Berner är alltså bokaktuell, därav porträttintervjun där han även berättar om sin nyvunna tro, sin skilsmässa och mycket annat.