Mot policyn hade McDonald’s vd en affär med en anställd och mörkade tre andra förhållanden på jobbet – nu åker han på en miljardsmäll.

ANNONS

McDonald’s vd Steve Easterbrook fick sparken under tumultartade former 2019 efter avslöjandet om att ha haft en affär med en av snabbmatskedjans underordnade.

Hamburgerjättens styrelse slog fast att toppchefen ”visat dåligt omdöme”, skriver New York Times.

Strider mot policyn

Det är förbjudet enligt företagets policy och även om relationen med den anställda inte var fysiskt utan bestod av meddelanden och videoklipp sågs bolaget allvarligt på det som hänt.

Easterbrook försäkrade i samband med att han avskedades att det inte fanns några andra förhållanden, vilket en intern utredning då styrkte. Därför fick han behålla hundratals miljoner i aktiebaserade förmåner, fallskärm och annan ersättning.

Men det fanns en klausul i avtalet som McDonald’s-vd:n nu får sota för. Där stod att han ska återbetala avgångsvederlaget om han varit oärlig.

Han ljög om tidigare förhållanden

Efter ett anonymt tips återupptogs den interna utredningen och den visade att Easterbrook haft ytterligare tre förhållanden med anställda, vilket han alltså ljög om.

Det hela resulterade i att McDonald’s stämde sin tidigare vd och skrev bland annat i stämningen att bevisen bestod av ”dussintals naken- eller halvnakenbilder, sexuellt explicita bilder och filmer på olika kvinnor, inklusive bilder på dessa anställda”, berättar Ny Times.

ANNONS
ANNONS

”Jag ber om ursäkt”

Inledningsvis bestred Easterbrook anklagelserna men har nu gett upp och parterna har nått en överenskommelse där McDonald’s sparkade vd går med på att betala tillbaka 105 miljoner dollar, motsvarande nära en miljard kronor, till företaget, uppger tidningen.

”Under min tid som vd misslyckades jag ibland med att upprätthålla McDonald’s värderingar och uppfylla vissa av mina skyldigheter som ledare för företaget. Jag ber om ursäkt till mina tidigare medarbetare, styrelsen och företagets franchisetagare och leverantörer för det”, säger Steve Easterbrook i ett uttalande som återges i artikeln.

Läs även: Klassisk McDonald’s i graven – blir snart Max [Dagens PS]