Dagens PS

Lundin sviken: ”Har fått en kniv i ryggen”

Ian Lundin
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 21 feb. 2017Publicerad: 21 feb. 2017

Ian Lundin, en av Sveriges rikaste affärsmän, är ordförande i bolaget Lundin Petroleum. Tillsammans med bolagets vd, schweizaren Alex Schneiter, är han misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott sedan en förundersökning inleddes för över sex år sedan om oljebolagets verksamhet i Sudan mellan åren 1997 och 2003, som DagensPS.se skrivit om flertalet gånger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju med SvD Näringsliv talar han nu ut om vad han menar är ett svek från svenska staten.

”Sveriges förhållande till Sudan var bra. Den officiella svenska politiken var ‘konstruktivt engagemang’. Vi känner att vi har fått en kniv i ryggen eftersom vi gick in i landet uppbackade av den svenska staten”, säger han till SvD och berättar att hela processen varit ”väldigt stressande” för honom och kollegan.

Ian Lundin hävdar bestämt att han är oskyldig till alla anklagelser och meddelar att han kommer att strida hårt för bevisa sin oskuld. Och under tiden driver han parallellt bolagets nästa stora projekt: en kommande borrning nära den ryska gränsen i ett område kallat Korpfjell.

En satsning som väntas bli än mer framgångsrik än ”elefanten” (mer än 500 miljoner fat olja, enligt SvD) Johan Sverdrup i Nordsjön som nyligen gav 2-3 miljarder fat olja.

”Vi hittade en ’elefant’ med Johan Sverdrup i Nordsjön. Nu är vi på jakt efter en ’mammut i Barents hav.”

MISSA INTE: Svenske oljebaronen anklagas för folkrättsbrott  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS