En hyresvärd som inte fick betalt vill sätta klädkedjan Indiska i konkurs, skriver Breakit. Totalt har 20 aktörer vänt sig till Kronofogden. Det rör sig om flera miljoner i obetalda skulder.

ANNONS

Kraven rör allt från några tusenlappar upp till miljonbelopp – runt fem miljoner kronor. Det kan dock ha tillkommit extra kostnader och avgifter därefter, och i två ärenden framgår inte beloppen.

Totalt finns det 260 avslutade ärenden registrerade på Indiska, de löper däremot flera år tillbaka i tiden, skriver Breakit om ärendet.

En av hyresvärdarna har gått så långt att de lämnat in en ansökan om att försätta Indiska Magasinet i konkurs. Det är Centrum 20 AB i Linköping som står bakom ansökan som inkom till Stockholms tingsrätt under tisdagen.

Här framgår det att det rör sig om en skuld på över 2,6 miljoner kronor, exklusive dröjsmålsränta, rörande obetald hyra under 2020 och i år.

Karin Lindahl är vd för Indiska och vände bolagets förlust till vinst för fyra år sedan. Men efter pandemin har Indiska kämpat med förluster och tvingats stänga 30 butiker.

Drabbats av corona

När affärerna återigen började gå dåligt har aktieägarna och vd:n pumpat in nästan en halv miljard för att hålla Indiska på fötter.

Karin Lindahl skriver i ett mejl till Breakit att de varit i kontakt med Centrum 20 AB och att det inte längre ska vara aktuellt med någon konkursansökan från hyresvärden.

Ett av de större kraven hos Kronofogden berör Emporia, köpcentret i Malmö, och uppgår till över 1 miljon kronor. Emporia ägs av fastighetsjätten Steen och Ström som driver gallerior över hela norden och står för flera av kraven.

ANNONS
ANNONS

På listan finns även betalleverantören Nets samt Tradedoubler. Vissa av kraven inkom redan innan sommaren och växer nu i takt med att de förblir obetalda.

På en fråga om hur läget ser ut i bolaget just nu och om skulderna kommer att betalas, svarar Karin Lindahl:

”Indiska, som om ett par veckor fyller 120 år, har sedan lättnaderna i pandemirestriktionerna gått mer eller mindre som tåget sedan den första juni. Dock har vi, som många andra företag, varit hårt drabbade av pandemin under ett och ett halv år, och har mycket att ta igen. Vi tillför löpande aktieägartillskott till Indiska och kommer såsom vi gjort hitintills se till att alla leverantör får betalt.”

Läs också:

Stort tapp för Indiska förra året
H&M backar på börsen efter dagens rapport