Den kinesiske miljardären och affärsmannen Guo Wengui greps i New York på onsdagen. Dissidenten misstänks nu för att ha lurat investerare på pengar – vilket rör sig om en miljard dollar. 

ANNONS

Det handlar om olika låneprogram och även en kryptovaluta. Guo Wengui som bodde på Manhattan i New York greps på onsdagen, berättar CNN.

Affärsmannen har förskingrat investerare på miljarder

Guo Wengui som även går under namnen Ho Wan Kwok och Miles Guo har förskingrat en miljard dollar, över tio miljarder kronor genom en rad program som bland annat inkluderar hans medieföretag GTV Media Group och kryptovalutan Himalaya Coin.

Åklagare hävdar att miljardären istället för att använda pengarna som han lovade investerarna så spenderade han dem på sina egna dyra vanor som en lyxyacht och sportbil som var värda flera miljoner dollar, samtidigt som han strödde pengarna över en släkting.

Affärsmannen var även med och grundade två ideella organisationer som tryckte på teorin att coronaviruset kom från ett kinesiskt labb.

En lång rad av anklagelser

Wengui, nekades borgen på onsdagen och kan istället se framför sig en lång rad anklagelser som bedrägerier och internationell penningtvätt, och som om det inte var nog så ligger det även en stämning av Securities and Exchange Commission på bordet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Trög start på året för Kina – svårt nå mål [Dagens PS]

Läs även: Är Mobius miljarder fast i Kina? ”Får inte ut dem” [Dagens PS]