Hälften av pengarna tillfaller inte familjen alls, avslöjar nu Ikea-grundarens testamente. Och det som blir över handlar inte om några mångmiljardbelopp, uppger Dagens Nyheter på tisdagen.

ANNONS

Många har spekulerat kring hur den bortgångne Ikea-grundaren Ingvar Kamprads pengar kommer att fördelas mellan familjemedlemmar, stiftelser och olika projekt. Och på tisdagen kan Dagens Nyheter avslöja att hälften av pengarna kommer att doneras till satsningar för att främja landsbygden.

Men för den som hängt med bland Älmhult-sonen generösa gåvor genom åren kan kanske mottagaren av pengarna förvåna. Enligt DN som tagit del av testamentet som gjordes offentligt på tisdagen kommer hälften av arvet att placeras i en stiftelse som ska främja utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling – i Norrland.

Att Ingvar Kamprad stöttat den småländska landsbygden under sitt liv har nog inte undgått många. Men det kanske inte lika många känner till är att han hade en nästan lika stor kärlek för Sveriges norra regioner, berättar Per Heggenes, chef för ovan nämnda stiftelse Ikea Foundation, för tidningen.

”Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta.”

Men hur mycket pengar handlar det då om? Enligt Per Heggenes kan varken Norrland eller Ingvar Kamprads barn – sönerna Peter, Jonas och Mathias Kamprad samt adoptivdottern Annika Kihlblom vilka får andra hälften av arvet – räkna med några mångmiljardbelopp.

ANNONS
ANNONS

I stället blir det fråga om ”bara” några hundra miljoner kronor åt vardera håll, konstaterar han i DN-intervjun. Anledningen är att Ingvar Kamprad – i alla fall på papperet – var långt ifrån en av världens rikaste personer, som flera svenska och utländska medier gjort gällande under senaste åren. Enligt en bouppteckningen efter hustrun Margareta Kamprad 2013, som Sydsvenskan rapporterade om då, var Ikea-grundaren endast god för omkring 750 miljoner kronor i olika tillgångar och värdepapper inklusive en Volvo 240 värd 15.000 kronor. En siffra som sannolikt förändrats marginellt sedan dess, säger Per Heggenes nu till Dagens Nyheter.

Ingvar Kamprad har i flera decennier hävdat att han inte äger Ikea efter att ha, enligt egen utsago, ”gett bort” koncernen till två ägarstiftelser på 1980-talet.

KÄLLA: Hit går Ingvar Kamprads arv [DN.se] >

LÄS MER: Professor: Ikeas framtid hotad: ”Finns en risk” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Kamprads ”dödsplan” – söner avslöjar strategin [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Kamprads dotter inte med i dödsannonsen [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Kamprad har inte ens en miljard kvar [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Kamprads förmögenhet i klass med världselit [Dagens PS] >