Sedan 1976 har Ingvar Kamprad planerat för vad som ska hända vid ”worst case”. ”Det finns ett regelverk för närmaste hundra åren”.

ANNONS

Efter Ingvar Kamprads bortgång spekuleras det friskt om vad som nu ska hända: hur ser Ikeas framtid ut nu när möbeljättens stora ikon inte längre finns där? Som Dagens PS rapporterade på måndagen höjde svenske ekonomiprofessorn Magnus Henrekson, expert inom entreprenörsskap vid Institutet för näringslivsforskning, ett varningens finger och befarade att Ikea riskerar att bli ”herrelöst” med ett bolag positionerat bakom stiftelser utomlands och drivet av anonyma tjänstemän.

På tisdagen skriver Expressen Dina Pengar att de tre sönerna Peter, 53, Jonas, 51 och Mathias, 48, har avslöjat vad tidningen kallar för Ingvar Kamprads ”dödsplan” för Ikea. I en unik intervju med journalisten Bertil Torekull i boken ”Historien om Ikea” vars senaste upplaga släpptes 2011, beskriver man ett händelseförlopp som ska verkställas vid ett ”worst case-scenario” eller om något skulle hända Ingvar Kamprad.

Enligt sönerna ska Kamprad ha planerat sin bortgång, och vad som då ska hända, sedan 1976.

”Det finns ett precist regelverk som sätts i gång ’in worst case’ … uppställt för de närmaste hundra åren”, säger de och målar upp en slags trestegsraket för författaren Bertil Torekull, vilken nu återges i Dina Pengars artikel.

Det första som ska hända är att Ingvar Kamprad ersätts med tre till fyra personer och att sönerna – eller deras representant – sätts ihop i vad som beskrivs som ”en sorts översta familjeråd”.

Steg två i processen blir att sönerna ska bestämma sig för vem som ska göra vad och var de gör ”störst nytta”. Ingen av sönerna är dock intresserade av den högsta chefspositionen, berättar man.

Till sist återstår för sönerna att arbeta tillsammans med Ikea-toppen.

”Bara en sak är helt klar: i närheten av ledningen kommer vi att befinna oss”, säger de i intervjun som gjordes inför bokens första släpp 1998.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln, och intervjun med författaren Bertil Torekull, via länken nedan.

KÄLLA: Sönerna har avslöjat Kamprads dödsplan [Dina Pengar] >

LÄS ÄVEN: Professor: Ikeas framtid hotad: ”Finns en risk” [Dagens PS] >