Kalldusch på börsen: "Blixt från klar himmel"

Uppdaterad: 13 nov. 2017Publicerad: 13 nov. 2017
Di:s Ulf Petersson (inte mannen på bilden) kallar KappAhls vinstvarning för "en blixt från klar himmel".(Foto: TT / Montage)
Di:s Ulf Petersson (inte mannen på bilden) kallar KappAhls vinstvarning för "en blixt från klar himmel".(Foto: TT / Montage)

Aktien föll över 20 procent efter “mycket oväntat” besked.

ANNONS
ANNONS

Klockan 09.30 på måndagen hade KappAhl-aktien rasat 21,6 procent på Stockholmsbörsen och vid 12.30-tiden var aktien fortfarande ner 18,88 procent. Bakgrunden är att klädkedjan på morgonen vinstvarnade och flaggade för att försäljningen inte levt upp till förväntningarna. Det under det  KappAhls första kvartal i räkenskapsåret 2017/2018.

“Jag är inte förvånad över att den faller så kraftigt då vinstvarningen kom som en blixt från klar himmel. Osäkerheten har ökat ganska dramatiskt i Kappahl här under morgonen”, säger Dagens Industris Ulf Petersson i tidningens webb-tv-sändning Börsmorgon.

Det uppges ha varit en generellt avvaktande konsumtion under en varm höst vilket medfört minskad trafik och lägre konvertering.

“Försäljningen under kvartalet har hittills inte levt upp till våra förväntningar. Det beror framförallt på att vår pris- och kampanjstrategi i det generellt hårda marknadsklimatet i höst inte gett den effekt vi önskat”, säger KappAhls vd och koncernchef Danny Feltmann i ett pressmeddelande.

KappAhl bedömer att rörelseresultatet det första kvartalet 2017/2018 landar på cirka 100 miljoner kronor, att jämföra med 145 miljoner kronor under motsvarande period förra året. Väntat enligt analytikerna är 148 miljoner kronor visar Bloombergs siffror. Estimaten för försäljningen låg före dagens besked på 1 250 miljoner kronor.

Den 12 oktober rapporterade KappAhl för det fjärde kvartalet i det gångna räkenskapsåret. Klädkedjan redovisade då en omsättning som var strax under förväntningarna men ett rörelseresultat som var cirka 25 procent högre än väntat.

KappAhl presenterar delårsrapporten för det första kvartalet, september-november, den 20 december.

ANNONS
ANNONS
Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire