En av Stockholmsbörsens tyngsta profiler tar hem den prestigefyllda utmärkelsen Årets ledare 2021.

ANNONS

Börje Ekholm, född 1963 och vd och koncernchef för telekomjätten Ericsson sedan 2017, har utnämnts till Årets ledare 2021, skriver Affärsvärlden.

Motiveringen lyder:
”För att med ett jordnära och personligt ledarskap. en tydlig strategi och kommunikation ha vänt ett komplext företag i kris till lönsamhet, tillväxt och stabilitet.”

Årets ledare 2021
Börje Ekholm, vd för Ericsson, är Årets ledare 2021. (Foto: TT)

2016, innan Börje Ekholm som då suttit i telekombolagets styrelse i tio år tillträdde som operativ chef för Ericsson, var bolaget i kris. Men han lyckades vända på kuttingen genom i första hand decentralisering trots att många näringslivstoppar såg med skepsis på att han skulle leda företaget.

Tänkte sig ett liv som pensionär

”Jag hade väl snarare tänkt på en framtid som pensionär än att vara operativ VD. Men man får inte dö nyfiken, man måste våga ta lite risker och utmaningar”, säger Börje Ekholm till AFV.

Före Ericsson var Ekholm framgångsrik vd på Investor i Wallenbergsfären och i AFV-intervjun säger han lite halvt på skoj att ”blev gråhårig” när han blev vd för Investor och ”tunnhårig” när han blev chef för Ericsson.

ANNONS
ANNONS

Hans jobb har inte gått som på räls. Ericsson har fått punga ut med motsvarande 10 miljarder kronor i böter till amerikanska myndigheter i spåren av en omfattande muthärva. Dessutom har Kina dragit ner sina affärer med den svenska telekomjätten efter Sveriges utestängning av kinesiska leverantörer i 5G-nätet.

Ekholm stretar dock på och hans råd till yngre chefer är att leda ”med hjärtat” och att drivas av ”passion”.

Kommenterar Vonage-affären

I AFV-intervjun berättar han även om misstag han gjort och vad han är stolt över.

Ericssons senaste affär, förvärvet av molnbaserade USA-företaget Vonage för motsvarande 55 miljarder kronor, har fått ett blandat mottagande av marknaden och analytiker både applåderar och sågar köpet.

Men Börje Ekholm menar att det är en strategisk smart affär.

ANNONS
ANNONS

”Förvärvet av Vonage innebär nästa steg för att leverera på denna strategiska prioritering. Framför allt ger det oss tillgång till ett globalt ecosystem av utvecklare som kan bygga nya typer av applikationer som bygger på förmågor i 4G och 5G-nät”, säger han till AFV.

I artikeln får Börje Ekholm även lovord av finanstoppen och riskkapitalisten Christer Gardell vars aktivistfond Cevian är näst största ägare i Ericsson. Gardell anser att Ekholm ”gjort ett fantastiskt jobb”. Den kände finansmannen hyllar också Ericssons förvärv av Vonage.

Läs även: Nordea skeptisk till Ericsson-köp av Vonage [Dagens PS]