Han gick all-in med magsårsmedlet Losec – som Astra satt på – och det blev en världssuccé för läkemedelsbolaget och Håkan Mogren, då ny vd för Astra.

ANNONS

I Dagens Industris minnesruna över Håkan Mogren, som nu lämnat jordelivet, lyfts Losec-framgången som en av näringslivsnestorns största meriter.

Han hade precis tillträtt som vd för Astra men insåg direkt att Losec skulle slå igenom stort och sätta lilla Astra på den globala kartan.

Trots smutskampanjer om att patienter riskerade att skadas från brittiska Glaxo, som dominerade marknaden, sålde Losec för närmare en halv miljard året efter lansering 1988 och hade då fått fäste på långt över 20 marknader.

Håkan Mogren var spindeln i nätet som såg till att restriktionerna släppte succesivt för Losec och marknadsföringen fick snurr. 1992 passerade Astra amerikanska Smith Kline, tvåan på marknaden, och sprängde ungefär samtidigt säljgränsen 1 miljard dollar, framgår det i Di.

”Losec blev en så kallad ’block buster’ i ett skede då de båda äldre konkurrenterna såg slutet på sina patentskydd”, berättar tidningen.

ANNONS
ANNONS

Blev nummer ett i världen

1997 var Losec, enligt artikeln, världens mest sålda läkemedel med en omsättning på 40 miljarder kronor.

Sedan kom Nexium, som skulle ta över Losecs roll och fortsätta dra in intäkter för Astra som under 1990-talets början gick som en raket på börsen.

1995 började aktiekursen sakta in och framgången med Losec gick inte riktigt att upprepa med Nexium eller andra läkemedel.

Håkan Mogrens stjärnstatus falnade i samma veva i affärspressen och Astra tillkännagav i december 1998 en sammanslagning med brittiska Zeneca, efter lite turer hit och dit där amerikanska Merck till slut släppte sitt finansiella järngrepp över Astra.

Sången var central i hans liv

Sverige förlorade en viktigt forskningsorganisation, huvudkontoret hamnade i London, och Håkan Mogren satt var i Astra Zenecas styrelse till 2009.

Han var även styrelseledamot i Investor, utöver andra uppdrag i Wallenbergsfären, Ingenjörsvetenskapsakademin och Karolinska Institutet, berättar Dagens Industri och minns att  Mogren även var ordförande för industrins Utredningsinstitut under tio år.

ANNONS
ANNONS

Håkan Mogren älskade sången – och fick senare även upp ögonen för konsten. Han studerade som ung på Nacka musikskola. Den stiftelse som instiftats i hans namn har också till ändamål att främja utbildning inom klassisk musik, förutom medicinsk forskning

1974 – nu avliden i en ålder av 77 år – var utbildad teknologie doktor på KTH. Innan han kom till Astra var han chef i tre år på Marabou.

Läs även: Astra Zenecas nya bröstcancerbehandling kan nu användas [Dagens PS]