Börsjätten har en blytung dag ur alla aspekter.

ANNONS

Boliden har nu på morgonen släppt delårsrapport och kvartalsresultatet är långtifrån vad analytikerna i SME Direkts sammanställning hade räknat med.

Det här gav omedelbart negativ effekt i aktien när Stockholmsbörsen öppnade. Aktien var ned med 10 procent i den inledande handeln.

Gruvjättens resultatet före skatt blev 1.790 miljoner kronor för tredje kvartalet. Analytikerna hade kalkylerat med ett resultat på i snitt 2.273 miljoner kronor före skatt, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Även försäljningen och rörelseresultatet blev sämre än väntat, framgår det, och i samband med rapportsläppet tillkännagavs också att Bolidens vd Lennart Evrell inom kort lämnar sin stol.

Vid halvårsskiftet 2018 avgår Lennart Evrell efter tio år på posten, enligt ett pressmeddelande.

Så här kommenterar Lennart Evrell sitt beslut i DiTV:s Börsmorgon:

”Det har att göra med att man är född något visst år och så tickar klockan framåt. Någon gång ska man göra det och nu har jag fått två fina styrelseuppdrag, och med det tyckte jag att det var vettigt att berätta för styrelsen att jag slutar till sommaren”.

ANNONS
ANNONS

Han deklarerar att han inte vill ta över klubban som ordförande i Boliden och Anders Ullberg – som i dag är styrelseordförande i gruv- och smältbolaget – tycker att det är ”tråkigt” att Lennart Evrell bestämt sig för att sluta.

”Men styrelsen har förståelse för att Lennart vill kunna avrunda sin karriär med andra uppdrag. Nu gäller det att få till en bra succession som kan genomföras utan att Boliden tappar tempo”, skriver Anders Ullberg, enligt Di.