DagensPS.se har tidigare skrivit om Uppdrags Gransknings avslöjande om att två toppchefer på Skatteverket försökt varna den tidigare kollegan och vännen Frank Belfrage om en granskning. Nu uppdagas nästa stora skandal på den svenska myndigheten – även denna gång av UG och även denna gång är generaldirektör Ingemar Hansson inblandad.

ANNONS

I dag, onsdag, rapporterar SVT Nyheter, som hänvisar till UG, att Ingemar Hansson ska ha agerat personligt ombud i en fakturatvist åt en storbolags-vd som också är Hansson särbo. Vd:n ska ha bett om hjälp att bestrida en privat skuld och på andra sidan stod en arkitektfirma som krävde 30.000 kronor för utfört arbete.

”Det var en svindelaktig känsla av overklighet. Att inse att generaldirektören agerade torped mot oss i ett fakturaärende var extremt obehagligt”, säger en av arkitekterna till SVT om att ha blivit personligt kontaktad av Hansson, som enligt uppgift försökte pruta ned skulden till hälften.

Att Ingemar Hansson knäckt extra som ombud åt en vd-vän är kontroversiellt av flera anledningar, enligt UG som hänvisar till juridiska bedömare. Bara som statsanställd tjänsteman är det ”mycket hårda regler” kring sidouppdrag oavsett om man får betalt eller inte, förklarar SVT.

”För de högsta cheferna gäller dessutom ytterligare krav. En generaldirektör måste exempelvis anmäla alla sina typer av uppdrag till regeringen på eget initiativ. Men det har Ingemar Hansson inte gjort, enligt finansdepartementet.”

När UG kontaktar Ingemar Hansson bekräftar han uppgifterna, efter att först inte ha kommit ihåg händelsen. Han erkänner också att han inte meddelat regeringen men menar att detta inte var nödvändigt eftersom han varken presenterade sig med namn eller titel samt att ärendet inte gällde skatt.

”Vd:n och jag är särbos. Då hjälper man varandra. Hon hade problem med detta och då valde jag att gå in och diskutera”, säger han.

Enligt SVT valde vd:n att betala in hela skulden på 30.000 kronor i januari i år.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Generaldirektören tiger om skandalen [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Skatteverkstoppar ringde och varnade sin kompis [DagensPS.se] >