Microsoftgrundaren och multimiljardären hyllar Sveriges generositet.

ANNONS

I spåren av pandemin har flera länder fått sina ekonomier kraschade samtidigt som utvecklingen stannat upp och till och med backat, konstaterar den kände filantropen Bill Gates och säger att ”utvecklingen backat 25 år på 25 veckor”, rapporterar Svenska Dagbladet från Genéve.

För världens fattiga har virusutbrottet slagit extra hårt och Gates är rädd för att rikare länder nu drar ner på stödet. Men han tror och hoppas att Sverige fortsätter hålla fanan högt i det behjärtansvärda sammanhanget, säger han.

Gates: ”Sverige ligger i topp”

”Sverige är en mycket generös biståndsgivare som tillsammans med Norge ligger i topp med 1 procent av BNI. Jag önskar att alla givare var så generösa. Men allt över 0,7 procent är utmärkt”, säger Bill Gates enligt SvD.

Han anser alltså att Sverige är ”ett framstående exempel” och tycker att svenskarna har anledning att känna sig ”stolta”.

ANNONS
ANNONS

Gates tror även mycket på Sverige när det gäller forskning och utveckling och framtagande av vaccin mot sjukdomar som fortfarande håller fattiga länder i schack, där nämner han malaria och tuberkulos men även hiv.