Vad har rockstjärnan Bruce Springsteen och regissören Peter Jackson gemensamt? De är de högst betalda underhållarna 2021 enligt Forbes lista.

ANNONS

I december sålde Bruce Springsteen publiceringsrättigheterna till all sin inspelade musik och låtskrivande – inklusive elva multiplatinaalbum och fem guldsinglar – till vad källor säger uppgår till omkring 500 miljoner dollar, eller drygt 4,6 miljarder kronor, skriver Forbes.

Det var Sony Music som köpte rättigheterna, vilket är moderbolaget till Springsteens nuvarande bolag, Columbia Records. Rekordaffären gör att den flerfaldiga Grammy-vinnaren hamnar som nummer två på listan över de bäst betalda underhållarna förra året.

Springsteen
Bruce Springsteen drar in storkovan på att sälja sina musikrättigheter. (Foto: TT)

Det verkar vara ett lyckat koncept att sälja sina rättigheter, eftersom Sagan om ringen-regissören Peter Jackson även gjorde det i fjol. Han drog in 600 miljoner dollar efter att ha sålt delar av sitt bolag – vilket gjorde Jackson till miljardär och att han plockar hem förstaplatsen på Forbes lista.

”The Boss”  är inte den enda rockstjärnan som har tjänat stora summor på att sälja sina lukrativa musikkataloger under det senaste året. Även Bob Dylan, Paul Simon och Neil Young har följt i samma fotspår och drog in en halv miljard dollar gemensamt.

Som första kvinna på listan kommer Reese Witherspoon på tolfte plats. Skådespelerskan sålde sitt produktionsbolag Hello Sunshine för 900 miljoner dollar förra året. Det nya bolaget är uppbackat av riskkapitalbolaget Blackstone och affären gjorde att Witherspoon kunde kamma hem 115 miljoner dollar, eller över en miljard kronor.

ANNONS
ANNONS
Reese Witherspoon
Hollywoodstjärnan Reese Witherspoon toppar listan över kvinnorna som drog in mest förra året. (Foto: Facebook)

Ett annat framgångsrikt område att tjäna pengar inom är tv-serier. Streamingtjänster spenderade omkring 3,7 miljarder dollar för att säkra rättigheterna till tv-succéer som Friends och Law & Order, vilket förde upp skaparna av serierna på Forbes lista.

Läs även: Uppgifter: Binance satsar 200 miljoner dollar i Forbes [Dagens PS]