Vid första anblick ger Tommy Jacobson ett stenhårt, rätt kaxigt intryck. Men när han sätter sig i en stol och man börjar prata med honom är det en eftertänksam, klok och inkännande person med en osedvanlig inblick och insikt i både sig själv och det hysteriska liv som är näringslivet.

ANNONS

”Om vi sitter på en trevlig lunch och du börjar surra om att du vill ha dina grejer sponsrade, då reser jag mig direkt upp och bara går” säger Tommy Jacobson och skrattar.

Han har gått från att vara arg på allt och alla och kraschat in i väggen till en comeback på andra sidan drömmarna.

”Jag vet att jag numera ser mer ut som ett Millwall-fan än en finansman men du skulle ha sett mig på 90-talet, då var jag en kopia av Gordon Gekko” (Michael Douglas filmkaraktär i första upplagan av Wall Street, 1987).

Han har en krokig karriär bakom sig. Han var tidigt igång som mäklare i ett yrvaket Stockholm under tidigt 1990-tal. Han rasade ihop och hamnade på psykakuten 2000 och han har hunnit med att vara ordförande i Djurgården och driva kampsportscenter för nyanlända.

En gång i tiden ville han starta en kapitalförvaltare som inte var ansluten till någon bank.

”Jag hade en vision att bygga den första svenska schweiziska privatbanken 1991. Jag hade aldrig sett någon men jag ville ändå genomföra det.”

ANNONS
ANNONS

”Efter kraschen klippte jag, bokstavligen, sönder alla slipsar och bestämde mig för att bli mig själv.”

Hur känns det nu, när det har gått några år?
”På flera sätt känns det skönt att ha ’karriären’ bakom sig. Jag behöver inte tuppfäktas längre. Jag är fri att göra grejer jag tycker om själv, som att äga sin tid, gå och träna när jag vill, planera mitt liv. Det är den ultimata friheten. Om nu pengar ska vara bra för något så är det sannerligen detta, att det ger frihet.

Vi kommer även in på hans tid som ordförande i Djurgården.

”Jag är ju uppväxt i Linköping och är egentligen hockeykille, men efter en tid i klubben fick jag ett råd om att söka mig till fotbollen. Jag valde att avgå när Magnus Persson (tidigare tränare) blev hotad av fans och avgick. Jag bestämde mig för att om han lämnar, då lämnar jag också. Jag saknar inte fotbollen alls. 

Framtiden då?
”Jag vill köra ett lopp på Solvalla och besöka några spännande platser till. Nordpolen verkar spännande.”

Namn: Tommy Jacobson

Yrke: Finansman. I huvudsak techinvesterare i startup-bolag

ANNONS
ANNONS

Ålder: Fyller 60 år den 10 september

Familj: Gift, barn och barnbarn

Bor: Vid Stadion i Stockholm

Hobbys: Jobbet, familj, goodsport och träning

Fotnot: Millwall FC är en fotbollsklubb från södra London. Laget spelar i EFL Championship.