”Förhör med delgivning av skälig misstanke om givande av muta, avseende jakter arrangerade av Holmen, har idag genomförts med Fredrik Lundberg i hans egenskap av värd.”

ANNONS

Så lät det i ett pressmeddelandet som skogsbolaget Holmen, i vilket Fredrik Lundberg suttit som ordförande i knappt 22 år, skickade ut på torsdagskvällen. En förundersökning kring börsbolagets jaktresor har pågått sedan 2015.

Holmen anser att varken bolaget eller Fredrik Lundberg, som uppges ha agerat värd under dessa tillställningar, har överträtt några regler.

Fredrik Lundberg, mångårig styrelseordförande i skogsbolaget Holmen, misstänks för mutor i samband med jakter. (Foto: TT)
Fredrik Lundberg, mångårig styrelseordförande i skogsbolaget Holmen, misstänks också för mutor i samband med jakter. (Foto: TT)

När Dagens Industri kontaktar vd Henrik Sjölund berättar han att bolaget bedrivit representationsjakt i många år och ställer sig frågade till varför de senaste blivit föremål för en förundersökning.

”Nej det är inget speciellt med de här. Det har fungerat på i stort sätt samma sätt under hela tiden”, säger han och vill inte svara på om någon mer delgivits misstanke.”

Men på fredagsmorgonen kom nästa bomb: även tidigare finansministern Anders Borg (M) har delgivits misstanke om mutbrott. Det bekräftar den forne moderattoppens advokat för Di. Borg, som i dag är vice ordförande i Kinnevik, ska enligt Di ha deltagit under jakttillställningarna som nu utreds av Riksenheten mot korruption efter sin tid i M-regeringen.

”Anders Borg har förhörts och delgivits misstanke. Han redogjorde då för hur det gick till och då framkom det att han följt alla regelverk /…/ Det handlar om en jakt som han har deltagit i efter att han slutat som finansminister. Men åklagaren kopplar jakten till hans tjänstgöring som minister”, säger advokat Hans Strandberg till tidningen.

När tidningen först kontaktar Anders Borg själv är han fåordig och avslutar hastigt samtalet när frågor om misstanke kommer upp. Senare skickar han ett sms:

ANNONS
ANNONS

”Under tiden i regeringen följde jag en strikt linje och betalade själv för evenemang. Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen. Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. I övrigt hänvisar jag till min advokat”, skriver han till Di.

MISSA INTE: Anders Borg varnas för sitt nya gratisjobb [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Telia bakom ”största mutan i svensk historia” [DagensPS.se] >