Dagens PS

Hon får mer än SEB:s vd – när hon har semester

Kassaklirr på 7
Kassaklirr på 7
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 20 mars 2018Publicerad: 20 mars 2018

Kassaklirr på 7,4 miljoner till den tidigare bankdirektören – trots att hon inte jobbat en dag. Det tack vare “ett semesterberg av en omfattning som är historisk i svenskt näringsliv”, skriver Dagens Industri på tisdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB:s tidigare vd Annika Falkengren har i tysthet byggt upp en mångmiljonförmögenhet under sina 12 år som chef för storbanken. Anledningen är att Falkengren omfattats av Wallenbergssfärens ofta kritiserade semestervillkor som har gjort det möjligt för henne att samla på sig semesterdagar i över ett decennium.

Dagens Industri, som tagit del av SEB:s senaste årsredovisning, kan nu berätta att storbanken betalade ut hela 7,4 miljoner i innestående semesterersättning till den tidigare bankbossen som i dag lämnat landet för ett toppjobb i schweiziska Chêne-Bougeries i Genève.

Sammanlagt handlar det om 150 sparade semesterdagar. Falkengren fick ut 7,37 miljoner kronor “på ett bräde” förra året, skriver Dagens Industri och konstaterar att hon på så sätt tjänat bättre under sin semester än sin efterträdare på SEB, Johan Torgeby, gjort under sina nio månader på vd-posten.

“Ett semesterberg av en omfattning som är historisk i svenskt näringsliv. Det är ännu oklart vem eller vilka i styrelsen som hade insikt i frågan, men saldot i dagar bara växte, och därmed också bankens skuld”, skriver Di.

Men Annika Falkengrens kassaklirr slutar inte där, berättar tidningen. Tack vare att hon vid utbetalningstillfället redan bosatt sig i Schweiz kunde näringslivstoppen ansöka om så kallad SINK-skatt – eller särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, som det heter – vilket gör att Falkengren kunde sänka skattesatsen till 20 procent från de omkring 60 procent hon annars hade varit tvungen att betala.

Ett smart drag för Annika som nu sparar henne 3 miljoner kronor.

KÄLLA: Annika Falkengren fick 7,4 miljoner i semesterersättning  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS