”Sannolikheten betydande” att en eventuell rättegång är på gång, enligt bedömare.

ANNONS

Oljebolaget Lundin Petroleum bedömer att sannolikheten har ökat för att bolagets styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter åtalas för medhjälp till folkrättsbrott, erfar Dagens Industri i tisdagens utgåva.

”Det är en dålig indikation att åklagaren ännu inte har lagt ned förundersökningen”, säger en välinformerad källa till tidningen.

Enligt bedömare Dagens Industri har talat med är sannolikheten betydande att en eventuell rättegång mot bolagets ordförande och vd kommer starta tidigast 2020, upp till 23 år efter att det misstänkta brottet begicks. Förundersökningen har pågått ovanligt länge, beroende på att målet är extremt komplicerat, att bevisningen finns utomlands och situationen i Sudan.

Kammaråklagaren Magnus Elving startade 2010 en förundersökning om vad som hände i Sudan mellan 1997 och 2003, baserat på en rapport från Ecos, European Coalition on Oil in Sudan. I Ecos rapporter anklagades flera oljebolag däribland Lundin Oil och Lundin Petroleum som var aktiva i Block 5A i södra Sudan, för att ha bistått regimen att tvinga bort lokalbefolkningen för att underlätta oljeprospektering.

Lundinbolaget har hela tiden avfärdat anklagelserna som felaktiga. När Lundin var verksamma i Sudan var Ian Lundin vd och Alex Schneiter prospekteringschef. Nu är de ordförande respektive vd.

ANNONS
ANNONS

Lundin Oil hittade 2001 olja i Block 5A i Sudan. Bolaget såldes samma år till kanadensiska oljebolaget Talisman. Innan affären knoppades tillgångarna i Sudan av till det nybildade bolaget Lundin Petroleum.