Dagens PS

Gräddfil för sparkade vd-stjärnor

Ola Rollén
Ola Rollén
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 apr. 2017Publicerad: 05 apr. 2017

SvD:s Carolina Neurath konstaterar att näringslivshöjdare som gör sig skyldiga till fadäser – och därför kickas – snabbt får nya, välbetalda uppdrag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De har “uppenbarligen en alldeles egen arbetsmarknad med lättsamma spelregler”, skriver hon och slår fast att deras villkor skiljer sig markant från andra, vanliga människor som klantar till det i arbetslivet.

Neurath radar upp exemplen på börschefer som lyckats klamra sig fast på jobbfronten trots att deras misstag knappast är försumbara. Ola Rollén, mätteknikbolaget Hexagons firade vd, är ett högaktuellt fall. Som även DagensPS.se berättat står den så kallade stjärn-vd:n åtalad för grovt insiderbrott i Norge men får trots det sitta kvar på sin vd-stol – han tvingas inte ens ta en paus.

“Styrelsen och storägarna tycker ändå att han är bäst. Timeout är inte aktuellt. Om han så ska sköta sitt jobb från rättegången i Oslo, som han själv sagt, är han den absolut bäst lämpade för vd-uppdraget. Man kan undra hur tålmodig Rollén själv hade varit med en anställd som blivit åtalad”, skriver Carolina Neurath i Svenska Dagbladet.

Volvos tidigare tunge vd, Leif Johansson, figurerar även han i kolumnen. Han har “klarat sig utmärkt tack vare sin orubbliga gloria”, menar Neurath, och detta trots att Volvo under hans långa tid som operativ chef befanns skyldig till kartellbildning och fick punga ut med 6,4 miljarder i böter enligt ett EU-beslut.

I dag är Leif Johansson som bekant ordförande för telekomjätten Ericsson – han är den ordförande som dessutom är börsens bäst betalda och “verkar sitta säkert”, skriver Neurath.

Hans Vestberg, tidigare Ericsson-vd, för övrigt rikt bonusbelönad av Leif Johansson, fick sparken under tumultartade former från ett just då kraftigt stukat Ericsson, dock landade Vestberg mjukt med 66 miljoner kronor som tröst, en fallskärm inkluderad.

I fredags fick Vestberg, skriver SvD Näringslivs Carolina Neurath, ett nytt chefsjobb på den amerikanska telekomjätten Verizon. Utöver det har Hans Vestberg fått förtroendet att sitta i styrelsen för Hexagon.

“En helgonförklarad vd tappar inte sin gloria i första taget.”

ANNONS

MISSA INTE: Så hög kan direktörens advokatnota bli  >

LÄS ÄVEN: Vestberg lämnar Ericsson  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS