Dagens PS

Då: Stenrik ung diktator - i dag pank och bor i ruckel

Någonstans i Sierra Leones huvudstad Freetowns slum bor den forne diktatorn Valentine Strasser
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 03 okt. 2016Publicerad: 03 okt. 2016

”Alla är rädda för honom här. Han blir galen bara du hälsar på honom på gatan.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var år 2014 som Buzzfeed News Monica Mark, under ett uppdrag i Sierra Leone, bestämde sig för att söka upp landets forne diktator Valentine Strasser. Egentligen var hon utsänd för att bevaka den då pågående Ebola-epidemin men efter att ha blivit strandad i landet – efter att alla internationella flygningar ställts in – tog hon beslutet att söka efter den mystiske mannen som försvann spårlöst efter glansdagarna som landets överhuvud.

Historien om Valentine Strasser är otrolig från början till slut. Det hela började med att den då okände 25-årige armékapten ”av misstag” lyckades få makten över ett land med 4 miljoner invånare i samband med en statskupp 1992, förklarar Monica Mark. Under några år regerade Strasser och hans stab – bestående av likasinnade ynglingar – på ett sätt som beskrivs som om man hade gett bort ett land till ett gäng college-studenter. Landets presidentresidens gjordes om till party-villa och vid ett tillfälle försökte Valentine Strasser byta ut landets nationalsång till discoklassikern “Ain’t No Stoppin’ Us Now”.

Men kanske blir den unge diktatorns livsöde än mer anmärkningsvärt efter hans styre. Bara år efter statskuppen blev Strasser avsatt från tronen av sin närmaste man – som bokstavligen satte en pistol mot hans huvud – och han tvingades i exil. I många år var hans existens ett mysterium men då och då dök han plötsligt upp: en gång på tröskeln hos en journalist eftersom han inte hade råd med taxi – en annan sågs han ”driva genom Senegal” bärandes en tiggares kläder.

Läs Monica Marks fantastiskt intressanta artikel om hur den rekordunge diktatorn gick från makt och rikedom till att i dag bo i en nedgången villa mitt i Freetowns slum. Följ länken nedan.

LÄS VIDARE: What Do You Do With Your Life After You’ve Already Been The World’s Youngest Dictator  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS