Microsoftgrundaren Bill Gates, världens fjärde rikaste person, betecknar det snart passerade 2021 som ett år fyllt av sorg och motgångar.

ANNONS

I sin blogg Gates Notes skriver Gates om 2021 som ett år kantat av själslig smärta.

Han nämner skilsmässan från Melinda French Gates där paret gick skilda vägar i maj i år efter 27 års äktenskap, berättar Forbes.

Även om Bill och Melinda fortsätter driva sin ideella stiftelse tillsammans kan Bill Gates inte förneka att skilsmässan orsakat honom ”stor personlig sorg”.

Parets barn har dessutom blivit vuxna och är i dag utflugna från hemmets trygga vrå. Bill Gates minns när barnen var tonåringar och konstaterar att det numera är ”mycket tystare” i huset.

Saknar barnen i huset

Även om det nu är lättare för honom arbeta eller läsa en bok saknar han att ha barn omkring sig, berättar han.

Saknaden av barnens närvaro är ”en märklig och desorienterad upplevelse”, skriver Gates i bloggen, enligt den amerikanska tidskriften.

ANNONS
ANNONS

Bill Gates har aldrig känt sig så disharmonisk tidigare som han gjort under de senaste tolv månaderna, avslöjar han öppenhjärtigt.

Tankarna kretsar inte bara kring det familjära. Pandemin upptar mycket av hans tid och han funderar över de långsiktiga effekterna av viruset.

Han är rädd, skriver han, att förtroendet för offentliga institutioner ska sjunka till följd av den desinformation kring viruset som sprids på sociala medier.

Efterlyser regleringar på sociala medier

Det är bristen på regleringar av sociala medieplattformar som är bakgrunden till det, enligt Gates som just nu skriver en bok om pandemiberedskap, enligt Forbes.

Microsofts skapare målar inte allt i svart på sin blogg. Han uttrycker även optimism över de tekniska framsteg som gjorts under pandemin och som han på sikt tror har potential att revolutionera hälso- och sjukvård, utbildningsväsendet och kontorsbranschen.

”Gates sa till exempel att han förväntar sig att de flesta arbetsmöten kommer att äga rum inom metaversum med hjälp av 3D-digitala avatarer inom de närmaste två eller tre åren”, berättar Forbes.

Hyllar digitaliseringen

Gates pratar om hur digitaliseringen i dag förändrar våra liv, en utveckling har är övertygad kommer att fortsätta.

ANNONS
ANNONS

”Det finns så mycket potential för teknik att skapa mer flexibilitet och alternativ för människor” spår Bill Gates.

Vad det gäller pandemin där smittspridningen nu ökar igen räknar han med att den akuta fasen av pandemin tar slut någon gång under nästa år, dessutom utgår han från att ”nya läkemedel” kommer stoppa framtida virusutbrott från att drabba världen lika hårt.

Bill Gates är enligt Forbes i skrivande stund god för 138,6 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 1 258 miljarder kronor.

Läs även: Bill Gates bästa tips – fem favoritböcker [Dagens PS]