Inför julledigheten har Bill Gates listat sina fem favoritböcker. Två av hans bokrekommendationer är science-fiction.

ANNONS

Under måndagen släppte Bill Gates sin årliga lista på de böcker han tycker att vi ska läsa inför julledigheten, rapporterar CNBC.

På sin blogg förklarar han även att han som barn var ”besatt” av science-fiction. Och på sistone har Bill Gates ”hittat tillbaka till de slags böcker jag gillade som barn”.

Använda teknik

Två av hans rekommendationer tillhör därför genren, eftersom modern science-fiction fick Bill Gates att ”tänka på hur människor kan använda teknik för att svara på utmaningar”.

På sistone har han på egen hand föreläst hur just tekniska innovationer kan hjälpa till i klimatfrågan.

Den första boken ”Klara and the Sun” är den senaste romanen från brittiska författaren Kazuo Ishiguro. Den handlar om den soldrivna roboten Klara, i ett dystopiskt framtida USA. Gates har länge varit intresserade av ai och beskriver robotarna som vänner.

”Project Hail Mary” av Andy Weir handlar om en gymnasielärare som vaknar upp på en mystisk rymdfarkost, utan att veta hur han kom dit. Läraren använder vetenskap och teknik för att klara sig, och Bill Gates beskriver boken som ”kul läsning som jag avslutade på en helg”.

Hur hjärnan fungerar 

I boken ”A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence” reder Jeff Hawkins, som har ”ägnat decennier åt att tänka på sambanden mellan neurovetenskap och maskininlärning”, ut hur den mänskliga hjärnan fungerar och boken är enligt Gates lämplig för nybörjare som vill lära sig mer om hjärnvetenskap och datavetenskap.

”The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race” av Walter Isaacson är en biografi om biokemisten Jennifer Doudna, som vann Nobelpriset i kemi 2020. Den handlar om CRISPR-genredigering, som Gates beskriver som ”ett av de coolaste och viktigaste vetenskapliga genombrotten under det senaste decenniet.”

ANNONS
ANNONS

För Shakespeare-fans 

Den sista boken på listan är ”Hamnet” av Maggie O’Farrell. Den handlar om William Shakespeares son Hamnet, som dog vid elva års ålder, av vad sägs vara böldpest. Tre år senare började Shakespeare skriva pjäsen ”Hamlet”.

”Om du är ett Shakespeare-fan kommer du att älska den här gripande romanen om hur hans personliga liv kan ha påverkat skrivandet av en av hans mest kända pjäser”, uppger Gates.

Läs även: Bill Gates dubblar Storbritanniens satsning på grön energi [Dagens PS]