Den svenska kronan fortsätter att försvagas och handlas nu till 10,75 kronor mot euron. Kronan har inte varit så här svag sedan finanskrisen 2009.

ANNONS

”Det är pinsamt och smärtsamt att se hur den svenska kronan fortsätter att försvagas mot euron. Det här är inte bra för vårt land”, kommenterar Carl Bildt i en tweet på onsdagen. Carl Bildt var statsminister 1991 till 1994 och utrikesminister 2006 till 2014.

Dagens PS har tidigare rapporterat om hur kronan först föll i samband med Riksbankens senaste räntebesked, och sedan rasade ytterligare nu i veckan efter amerikanske presidenten Donald Trumps utspel om ett upptrappat handelskrig mot Kina.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt räknar storbanken SEB med att den svenska valutan fortsätter att falla under året med en kronkurs på 10,9 mot euron i slutet av 2019, som vi skrev om på onsdagen.

”Efter det mjuka räntebeskedet i april räknar vi med att minusräntan består till andra halvåret 2020 och därmed förstärks den kronnegativa miljön. Tecken på en vändning i euroområdets tillväxt skulle dock kunna ge kronan stöd”, skriver SEB i rapporten Nordic Outlook som refereras av Di.se.