Dagens PS

Bildt fasar för SD:s plan: "Direkt farligt"

SD vill kasta ut oss i ett brittiskt moras, det är den enskilt största faran för Sveriges välståndsutveckling framöver
SD vill kasta ut oss i ett brittiskt moras, det är den enskilt största faran för Sveriges välståndsutveckling framöver
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 03 juli 2018Publicerad: 03 juli 2018

Näringslivet och politiska toppar i kraftig varning efter utspel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investors ordförande Jacob Wallenberg kallar det för “ansvarslöst och förödande” medan Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne varnar för att planen kan bli “otroligt skadligt” för Sverige och näringslivet. Det handlar förstås om SD:s och Jimmie Åkessons utspel om att hålla en folkomröstning om ett eventuellt svensk utträde ur EU, ett såkallat swexit, redan nästa mandatperiod.

Att Sverigedemokraterna rent ideologiskt är emot ett svenskt EU-medlemsskap är i sig inget nytt, påpekar Dagens Industri, men när partiet eventuellt kan bli Sveriges näst största, eller till och med största parti, blir kravet desto allvarligare, konstaterar tidningen.

Och på tisdagsmorgonen stämmer tidigare statsministern, utrikesministern och Moderatledaren Carl Bildt in i kritiken. För Aftonbladet ger han sin syn på SD:s planer.

“Det är inte bara en dålig idé, det är en farlig idé. /…/ SD vill kasta ut oss i ett brittiskt moras, det är den enskilt största faran för Sveriges välståndsutveckling framöver”, säger Bildt till tidningen och syftar på Storbritanniens brexit-bomb för två år sedan.

Den tidigare M-ledaren anser även att Sverige ska vara glada att man är anslutna till EU – speciellt nu med hotet om ett handelskrig mellan USA, Europa och Kina. Men det argumentet ger inte Mikael Eriksson, Jimmie Åkessons stabschef, mycket för.

Att Carl Bildt är kritisk till ett EU-utträde är inte förvånande, menar han.

“Det var ju till stor del hans regering som drev på för ett EU-medlemskap. Man ska också komma ihåg att Bildt även kampanjade för att Sverige skulle ansluta sig till Euron, något som många i dag är glada för att det inte blev av.”

KÄLLOR:

ANNONS

Bildts attack mot SD: ”Enskilt största faran”  >

Näringslivet varnar för SD – ”Ansvarslöst och förödande”  >

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS