Frikände Alexander Ernstberger talar ut i lång intervju och sågar medier och myndigheter.

ANNONS

Alexander Ernstberger och övriga åtalade i den så kallade Allra-härvan friades nyligen av Stockholms tingsrätt på samtliga åtalspunkter, vilket Dagens PS uppmärksammade.

I en aktuell intervju med Realtid säger Ernstberger att medierapporteringen i det uppmärksammade målet varit under all kritik.

”Generellt sett så är media för dåligt pålästa och det fokuseras på helt fel saker. Man fattar helt enkelt inte att det inte är några pengar som är borta”, säger Allra-vd:n bland annat.

Oak-arvodet på 169 miljoner kronor, som åklagaren hävdade var en muta, har varit central i rättegångsförfarandet. Men transaktionen rörde mångmiljardbelopp och pensionsspararna tjänade på den i slutändan, betonar Ernstberger – även om det i sak inte påverkade åklagarens uppfattning.

I rätten yrkade åklagaren på ett långt och kännbart fängelsestraff för i första hand Allra-toppen. Men domstolen tyckte annorlunda och hela åtalet föll ihop som ett korthus.

För Pensionsmyndigheten men även Ekobrottsmyndigheten blev det ett rejält bakslag.

Ernstberger beskriver de statliga myndigheternas agerande i Realtid-intervjun som den verkliga rättsskandalen. Pensionsmyndigheten slängde ut Allra ur PPM-systemet och utmålade tillsammans med Ekobrottsmyndigheten de inblandade som skurkar.

”Det påverkade så många personer runt omkring. Det är inte bara jag och de övriga tilltalade som har blivit påverkade utan kedjan sträcker sig ganska långt”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Åklagaren har sagt att den friande domen ska överklagas till hovrätten. Därutöver driver Pensionsmyndigheten en skadeståndsprocess mot Allra.

Att myndigheten får rätt i den tvisten bedöms dock som mindre sannolikt efter den friande domen i Stockholm tingsrätt.

Så här såg det ut i media när rapporteringen kring Allra rasade som mest.