Utpekade fondbolagschefen Alexander Ernstberger ångrar inte mycket. Men en sak grämer honom, erkänner han i en intervju med Dagens Industri.

ANNONS

PPM-bolaget har på nästan exakt ett års tid gått från lovande börskandidat till utpekad fondbluff där småsparare misstänks ha lurats på hundratals miljoner. Dagens Industri träffar Alexander Ernstberger, bolagets drygt 30-årige vd och grundare, inför årsslutet efter att denne suttit häktad i sammanlagt sju veckor för misstankar om grov trolöshet mot huvudman.

”Att sitta inlåst i ett litet rum 23 timmar om dygnet tar nog på psyket för de allra flesta. Men man får göra det bästa av situationen – försöka träna så mycket som möjligt och hålla sig uppdaterad med vad som händer på utsidan”, säger han till affärstidningen i fredagens utgåva.

Ernstberger bedyrar fortfarande bolagets och ledningens oskuld och menar att inga fel eller brott har begåtts. Något som styrks i nya revisionsrapporter från egna fondbolaget i Luxemburg och egna kapitalmarknadsbolaget i Dubai, påstår han.

När Di ifrågasätter flera av de affärer som Allra gjort genom åren – som vissa menar var alldeles för dyra och vilka berikade bolagsägarna på spararnas bekostnad – drar Alexander Ernstberger paralleller till en livsmedelsbutik. Precis som ett paket mjölk i affären har även derivat både ett inköpspris och ett marknadspris, menar han och påstår att Allra alltid agerat för att pensionsspararna ska få bästa möjliga pris, eller ”best order execution” som det också kallas.

Enligt Di-artikeln är Alexander Ernstberger allt annat än ångerfull i dag, snarare revanschsugen. Men det finns en sak som grämer honom: han borde sparkat den namnkunniga styrelsen med Ebba Lindsö och Tomas Bodström, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Som utomstående tror man ju att det ligger en hund begraven när ordföranden skjuter ut sig det första hon gör när det skrivs lite artiklar. Det blev som bensin på brasan, ett kvitto på att kritiken mot bolaget stämmer”, säger han och konstaterar att det hade varit bättre att sparka ut hela styrelsen innan de sade upp sig, pausa börsplanerna och driva bolaget med den initiala laguppställnigen.