Expressens Dina Pengar granskar den svenska adeln och har träffat Magnus Drake af Hagelsrum, Sveriges fattigaste adelsman. I dag bor den 68-årige mannen ensam i vad han kallar en ”arbetstvåa” – en 50 kvadratmeter hyresrätt i Romakloster på Gotland. Det mesta har Kronofogden tagit, berättar han men vill inte avslöja exakt hur stora hans skulder är.

ANNONS

”Jag känner att beloppet inne ska bli publikt”, säger han till Expressen.

Men så här har det inte alltid sett ut. Magnus Drake af Hagelsrums ungdom präglades av fina privatskolor, paradvåningar i Stockholm och lyxfestande med dåtidens kändisar och dignitärer – bland annat kung Carl XVI Gustaf.

”Jag träffade kronprinsen genom vänner. Vi var inte nära vänner, men vi sågs.”

Och snart byttes lyxfester mot äktenskap. Magnus gifte sig med adelskvinnan Eva von Sydow och paret köpte och flyttade in på gården Katthamra, en 400 kvadratmeter stor fastighet med sammanlagt 22 hektar mark. Men efter 30 år på godset fick sig ekonomin en törn och paret tvingades flytta till ett närliggande radhus.

På grund av plötslig sjukdom hamnade Magnus Drake af Hagelsrums också på sjukhus, berättar han. Och då kom nästa kalldusch: hans hustru hade träffat en annan.

”Jag tror att jag inte kunde fatta det riktigt /…/ Jag glömde bort mig själv. Min kärlek var så stor till henne men hade gått över från förälskelse och kärlek till syskonkärlek”, förklarar han för Expressen.

I dag bor Magnus Drake af Hagelsrums i en bostad som han fått med hjälp av samhället. Här bor han tillsammans med hunden Pompe och skyltdockan på Barbara. Magnus konstaterar att han inte känner någon som helst bitterhet mot sin ex-hustru och att han, trots omständigheterna, mår bra.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Greven med 100.000 procents avkastning [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Adlig familj får mest bidrag av staten [DagensPS.se] >