Dagens PS

Professor dömer ut arbetsmarknadspolitiken

Sverige arbetslöshet
Färre slipper gå ut i arbetslöshet i Sverige. Det är ljusglimten. Det dystra är att fler blir långtidsarbetslösa. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 dec. 2020Publicerad: 16 dec. 2020

“Vi har väsentligen ingen riktig arbetsmarknadspolitik i dag”, säger professorn och forskaren till SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Anders Forslund, professor och forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), som uttrycker oro både över att den ökande långtidsarbetslösheten och att insatserna är obefintliga från staten för att bromsa utvecklingen.

Dessa två omständigheter i spåren av pandemin beskriver han i Svenska Dagbladet som “två stora mörka moln”.

“Arbetsförmedlingen hinner i stort sett bara att registrera de nya arbetslösa och se till att de får a-kassa men det är väldigt lite av insatserna som rustar dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det orkar de inte med”, konstaterar Anders Forslund.

Thomas Carlén, arbetsmarknadsekonom på LO, är bekymrad även han över långtidsarbetslösheten, att risken är överhängande att “den biter sig fast”, säger han.

Susanne Spector, analytiker på Nordea och tidigare arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv, håller med. Men hon tror samtidigt att återhämtningen för svensk ekonomi går snabbare denna gång än under tidigare kriser, och att även arbetslösheten sjunker snabbare.

Susanne Spector räknar med att arbetslösheten är tillbaka på i stort sett samma nivå som innan coronakrisen inom ett par år, förklarar hon i SvD-artikeln.

Läs även: Sverige fick 87 000 fler arbetslösa i november »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS