Den tillfälliga lagen börjar gälla på söndag och ger regering och myndigheter utökade befogenheter för att begränsa smittspridningen av covid-19-viruset. ”Jag är glad att pandemilagen nu kan antas”, sade socialminister Lena Hallengren (S).

ANNONS

Riksdagen har under ett extrainkallat möte röstat ja till den nya pandemilagen, som i grava fall ger regeringen möjlighet att helt stänga ned verksamheter, exempelvis gym, butiker och hela köpcentrum.

SVT berättar att följande verksamheter omfattas av den tillfälliga lagen, som alltså träder i kraft på söndag den 10 januari: teater, bio, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, gym, campingplatser, djurparker, museer och andra platser för fritids- eller kulturverksamhet, butiker, köpcentrum och liknande, kollektivtrafik och inrikes flygtrafik, lokaler, exempelvis festvåningar, och platser för privata sammankomsterm allmänna platser, som parker och badplatser.

Regeringen har även mandat att förbjuda samling av sällskap av en viss storlek på allmän plats.

Moderaterna attackerade regeringen

När den nya pandemilagen debatterades i riksdagen kom frän kritik från Moderaterna:

”Domen över regeringen kommer att bli hård för att man inte gjorde mer i ett mycket tidigare skede”, sade Camilla Waltersson Grönvall (M) enligt SVT.

ANNONS
ANNONS

Lina Nordquist, Liberalerna, konstaterade att pandemilagen innebär stora inskränkningar i människors privatliv.

”Det är ingrepp vi aldrig skulle acceptera i vanliga tider. Men det är inte vanliga tider. Vi klipper håret över sopkorgen, vi firar jul utomhus i minusgrader och följer begravningar via länk. Vi gör det för att skydda någons mormor och bror för att intensivvårdspersonalen ska få gå hem till sin familj”, sade hon.

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna, underströk vikten av tydlighet hur företag ska kompenseras som drabbas av den nya lagen.

”Det behöver finnas principer för när det ska utgå ekonomisk kompensation.”

Socialminister lena Hallengren uttryckte glädje över att pandemilagen nu blir verklighet, berättar SvD.se.

ANNONS
ANNONS

”Det handlar i första hand om åtgärder som hindrar smittspridningen, men utan att lägga onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert”, deklarerade Hallengren.

Läs Göteborgs-Postens analys av pandemilagen.

Läs även: Pandemilagen sågas på bred front [DagensPS.se] »