De omdiskuterade elnätspriserna har i år kommit ned 0,4 procent efter fem år av höjningar. Det visar en årlig rapport från organisationen Nils Holgerssongruppen.

ANNONS

Elnätspriserna har i flera år debatterats på grund av elnätsbolagens oregelbundna avgiftshöjningar. Dessa har mötts med kritik.

Att priserna nu äntligen går ner visar att en förändring är på gång, uppger Hans Dahlin som är ordförande i Nils Holgerssongruppen.

”Man ska väl sätta det i relation till att elnätspriserna har höjts väldigt kraftigt, med 27 procent mellan 2014 och 2019 så det här är ett trendbrott. 0,4 procent kan tyckas vara ganska blygsamt – men som sagt – det är en sänkning för första gången på rätt länge. Och den här trenden ser ut att hålla i sig och förstärkas, då vi under våren har sett att flera elnätsbolag har aviserat sänkningar”, säger Hans Dahlin till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Det som drivit ned priserna är nya regleringar från regeringens sida sedan årsskiftet. Dessa bestämmer hur stora intäkter och vinster som lokala och regionala elnätsbolag får ta ut.