Väljarna sviker Moderaterna och Ulf Kristersson i ny SVT/Novus-mätning och partiet beskrivs därför som ”de största förlorarna”.

ANNONS

Enligt opinionsmätningen tappar Moderaterna främst väljare till Sverigedemokraterna, som nu är Sveriges näst största parti efter Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna gör ett starkt resultat, 31,3 procent, och Novus vd Torbjörn Sjöström kallar Socialdemokraterna för ”vinnare” medan han benämner Moderaterna som ”de största förlorarna” i en SVT-artikel.

Moderaterna får 18,7 procents väljarstöd i mätningen, men marginalen upp till SD uppges vara för liten för att det ska vara statistiskt säkerställt.

Knutson: ”Kristersson hänger löst”

Väljarbarometern genomfördes 6 december 2021 till 2 januari 2022, och 2 017 slumpvis utvalda och röstberättigade personer i Sverige deltog i undersökningen av totalt 3 955 tillfrågade.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson konstaterar att Moderaterna har som mål att vinna valet i höst. Om det misslyckas bedömer han att partiledaren Ulf Kristersson ”hänger löst”.

Så skulle väljarna rösta i dag:

S: 31,3 procent

ANNONS
ANNONS

SD: 20,1 procent

M: 18,7 procent

V: 10,5 procent

C: 6,7 procent

KD: 5,6 pocent

MP: 3,4 procent

ANNONS
ANNONS

L: 2,2 procent

Övrigt: 1,6 procent

Källor: SVT/Novus

Läs även: Näringslivet tror på Magdalena – mosar Löfven [Dagens PS]