Dagens PS

Norrlands guld? Nej, Värmlands

Optimism kring ny guldgruva i Värmland
Proverna vid den tidigare guldgruvan i Sillerud i Värmland är mycket lovande. De två som nu mutat in fyndigheten är mycket optimistiska. (Foto: Leif R Jansson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 juli 2025Publicerad: 17 juli 2025

I Lappland handlar det om en ny guldgruva. I Värmland vill man återöppna en. ”Det känns oerhört spännande”, säger de två gruventusiasterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norrland har stått i centrum för diskussionen om svenskt guld på sistone. I Stortjärnhobben söder om Umeälven i Storumans kommun, vill Lapplands guldprospektering AB leta guld på allvar.

Guldfyndigheten upptäcktes redan 1997 och har sedan dess undersökt via provborrningar och geofysiska mätningar.

”Guldhalterna är höga och för ögat synligt fritt guld har noterats såväl i borrkärnor som i hällar”, skriver bolaget, noterat på Spotlight Stock Market, på sin hemsida.

Nu har man fått Mark- och miljööverdomstolen med sig, efter överklaganden från Vapsten sameby, och kan tillträda området och på allvar undersöka dess fyndigheter.

Nu kan guldgruvan bli en guldgruva. Dagens PS

Öppnar tidigare guldgruva

I Värmland handlar det samtidigt om att återöppna en guldgruva, nämligen den i Sillerud i västra delen av landskapet.

”Efter fyra års förberedelser påbörjar vi nu prospekteringen. Det känns oerhört spännande att äntliga sätta igång”, säger Daniel Reinsjö, som tillsammans med Andres Kostenko återupptar guldutvinningen, till NWT.

De två har fått tillstånd att undersöka sand från en tidigare gruva i Sillerud. Prover visar höga guldhalter, så höga att projektet anses ekonomiskt lovande, inte minst med tanke på guldprisets utveckling.

ANNONS
Den klassiska bilden av guldvaskning. I Sillerud i Värmland handlar det om en lite större skala och en mer seriös guldgruva. Proverna är lovande. (Foto: Jens Meyer/AP-TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Bröts guld redan på 1990-talet

Gruvan i Sillerud var aktuell redan på 1990-talet. 1992 ansökte Wermlands guldbrytning om att få gryta guld i området och koncessionsnämnden för miljöskydd gav bolaget tillstånd för ett dagbrott på platsen.

Mängden brytbar malm uppskattades då till 50 000 ton med en guldhalt på cirka 5 gram per ton ner till ett djup av 70 meter.

”Guldbrytningen var i gång under några år och officiellt bröts det ut 150 kilo guld ur gruvan. Inmutningen såldes sedan vidare till det finska gruvbolaget Sotkamo silver, men de har aldrig brutit något guld här”, berättar Daniel Reinsjö.

Fick höra talas om gruvan

Själv var han fram tills för några år sedan ”en vanlig snickare från Varberg” men lärde sig att vaska guld hos en meriterad guldgrävare.

”Det gav blodad tand och sedan fick jag jobb på ett stort prospekteringsbolag som bland annat letade guld i Solvik i Dalsland. I samband med det fick jag ett tips om att gruvan här i Sillerud bara stod här utan att någon bröt något guld ”, berättar Reinsjö hos NWT.

Nu ska han och kollegan Andres Kostenko inleda produktionen, efter att ha mutat in ett 311 hektar stort område runt den tidigare gruvan.

ANNONS

De två har undersökt tidigare malm och guldhalt i den, analyserat borrprover det tidigare gruvbolaget lät ta och kommit fram till att guldhalten är hög.

”Vi har tagit egna prover som visar på en guldhalt på 11,8 gram per ton och det finns gamla prover som på sina ställen visar en guldhalt på upp till 60 gram. Då ska man veta att det är ekonomiskt lönsamt att bryta guld i dagbrott om halten är minst 0,5 gram per ton och 1-1,5 gram per ton under jord”, förklarar Daniel Reinsjö.

Stort finskt gruvfynd – börsbolag vill bryta 110 ton guld ur berggrunden. Dagens PS

Guldpriset pressar investerare till nya metaller. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS