WeWorks före detta vd Adam Neumann har många strängar på sin lyra. Aktuell med sin nya startup Flow är entreprenören även engagerad i fastighetsföretaget Alfred, vars affärsidé får Forbes att ana en intressekonflikt. 

ANNONS

Dagens PS kunde i förra veckan rapportera att affärsmannen och entreprenören Adam Neumann är aktuell med Flow, en nysatsning inom bostads- och fastighetsbranschen värderad till miljarder. Detta tre år efter att han lämnat vd-posten på WeWork.

Besläktade slogans

Men det är faktiskt inte det enda Neumann hunnit med efter WeWork. Under 2020 klev han in som ledande investerare i fastighetsföretaget Alfred. En startup som i likhet med Flow erbjuder tekniska lösningar åt hyresvärdar och hyresgäster. En titt på bolagens respektive slogans tyder även på liknande visioner.

Alfreds motto lyder ”welcome to the future of living”, medan Flow formulerar sina värdeord som ”the future of living”, vilket onekligen väcker en del frågor om Neumanns motiv och om här föreligger en intressekonflikt.

Inte minst för personalen på Alfred som under förra veckan blev varse att deras största investerade inte bara startat upp ett nytt bolag, utan även kan komma att konkurrera med dem framöver.

Började ta avstånd

Det var under pandemins början som Neumann gick in och backade upp Alfred med 20 miljoner dollar, motsvarande 200 miljoner kronor, för att sedan investera på nytt i år.

ANNONS
ANNONS

Trots detta är relationen mellan Alfred och Neumann inte att betrakta som traditionell, eftersom han kort efter dessa investeringar började ta avstånd från bolaget och söka sig nya jaktmarker.

En aspekt som enligt anonyma källor skapar en känsla av svek. Ytterligare en källa uppger att Neumann utöver Flow parallellt ägnat sig åt en konkurrent till Alfred, med likvärdiga tjänster.

Kusligt lika affärsmodeller

Neumann ska även ha investerat i andra företag under samma tidsperiod, som nu tycks komma Flow till del. Det ger sammantaget en förvirrad bild kring de olika bolagen och syftet med Neumanns investeringar.

Särskilt eftersom Alfred och Flow framstår som kusligt lika, trots att någon exakt affärsmodell för det nya och redan mytomspunna bolaget ännu inte presenterats.

Något som Sean Foote, riskkapitalist och föreläsare vid UC Berkeley’s Haas School of Business kan skriva på.

Om Flow ”uttryckligen skulle bygga en Alfred-liknande programvara som en del av sin övergripande verksamhet, borde Alfred inte vara nöjda och Alfreds andra investerare inte heller vara nöjda”, säger han till Forbes.

ANNONS
ANNONS

På Flow bestrider man att det skulle föreligga en intressekonflikt.

Läs även: WeWorks ex-vd tillbaka med startup värd 10 miljarder [Dagens PS]

Läs även: Grundaren plockar ut 700 miljoner – innan notering [Dagens PS]