Den forna alliansregeringen är favorit som regering inom det svenska näringslivet och stödet för Moderaterna är kompakt i ny undersökning.

ANNONS

Dagens Industri berättar att uppgifterna är motstridiga hur långt Moderatledaren Ulf Kristersson kom i sina förhandlingar med övriga oppositionspartier under sitt försök att bilda regering.

Nu blev det som bekant ingen M-ledd regering och det föll på att Centern nobbade inviten.

Nu visar en ny undersökning från Ipsos, som Di hänvisar till, att en regering under Moderaterna har starkt stöd inom näringslivet.

Tidningen berättar att hela 82 procent av drygt 2 000 tillfrågade näringstoppar stöder en regering där Moderaterna ingår.

Mårder: SD faller på otydlighet

”Att Moderaterna sticker ut så tydligt är sannolikt ett resultat av att alla inom borgerligheten pekar på Ulf Kristersson och säger att det är han som är statsministerkandidaten”, säger Företagarnas vd Günther Mårder i artikeln i Di.

Kristdemokraterna får sympatier från 62 procent av näringslivstopparna och 59 procent vill överraskande se en regering där Liberalerna är med på ett hörn – trots att L har svagt stöd i den allmänna opinionen och i dagsläget inte ens klarar riksdagsspärren.

SD har deklarerat sitt stöd för Ulf Kristersson som statsminister, men i den aktuella undersökningen vill endast 34 procent ha en regering där Sverigedemokraterna ingår, vilket Günther Mårder tror kan bero på att SD inte varit tillräckligt konkret och krävt några egna ministerposter i en regering med Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

I samma mätning får Stefan Löfvens Socialdemokraterna endast 23 procents stöd.

ANNONS
ANNONS

Enligt Günther Mårder beror det klena stödet för S sannolikt på att Socialdemokraterna är beroende av tre samarbetspartier för att kunna regera i ett läge där näringslivet efterlängtar stabilitet och långsiktighet.

Allra högst upp på önskelistan från näringslivet står en regering med partierna i den forna alliansregeringen, framgår det också i Di.

Läs även: Inga nya namn i Stefan Löfvens nya regering [Dagens PS]