Dagens PS

Misstänkt brottsling tilläts som konkursförvaltare av Kronofogden

Kronofogden Ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndigheten utreder flera konkursförvaltare – som ändå får administrera konkurser. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 05 dec. 2022Publicerad: 05 dec. 2022

Kronofogden låter misstänkta ekobrottslingar jobba kvar som konkursförvaltare. Det kritiseras nu av en professor i civilrätt. “Det är ett stort problem”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konkursförvaltare har stort förtroende i sin roll och utövar myndighetsutövning. De har stor kontroll över konkursboets tillgångar, men även över hur mycket lönegaranti som ska betalas ut till bolagets påstådda anställda.

Skattebetalarna betalar

Betalar gör de svenska skattebetalarna. Men enligt en kartläggning kan misstänkta konkursförvaltare, inklusive åtalade, fortsätta sitt arbete obehindrat med Kronofogdens goda minne.

Det rapporterade Sveriges Radio på måndagsmorgonen.

Professorn kritisk

En av de kartlagda konkursförvaltarna i Ekots granskning har kvar sin tjänst trots att han är åtalad för bokföringsbrott. Han har haft hand om flera konkurser sedan åtalet, inklusive nya uppdrag. Marie Karlsson Tuula som är professor och expert inom civilrätt vid Högskolan Väst i Göteborg är kritisk.

”Det är ett stort problem eftersom en konkursförvaltare åtnjuter ett stort förtroende i den roll de har tilldelats”, säger hon.

Kronofogdens ansvar

ANNONS

Tillsynsmyndigheten för konkursförvaltning är Kronofogden. Och enligt sektionschefen på Kronofogden, Jakob Nyberg finns det inte några tydliga regler för när en förvaltare bedöms vara olämplig, rapporterar SR. Men att de kan vara olämpliga om konkursförvaltare inte är lämplig vid en stark misstanke om brott eller ett åtal.

“Då kan det exempelvis vara lämpligt att låta förvaltaren avsluta befintliga konkurser. Men inte tillstyrka att den förvaltaren får nya”, säger han till Sveriges Radio.

Läs mer om Kronofogden:

3,4 miljoner i parkeringsböter – slapp Kronofogden

Nätshopping leder ofta till Kronofogden – för kvinnor

Kryptojätten i domstol för ekobrott

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS