Så beskriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) situationen på svensk arbetsmarknad med kraftigt stigande långtidsarbetslöshet i pandemin.

ANNONS

Nordmark intervjuas om läget i Dagens Nyheter.

”Vi är mitt i den värsta krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid. När långtidsarbetslösheten ligger på så hög nivå så finns det stor risk att många människor drabbas hårt och att det tar tid att komma tillbaka”, säger hon.

I likhet med Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén är Eva Nordmark orolig för att den stigande långtidsarbetslösheten rotar sig.

Arbetsförmedlingen räknar med att över 200 000 personer kan vara långtidsarbetslösa i Sverige i slutet av året.

För de som redan står långt från arbetsmarknaden blir slaget extra hårt, konstaterar Eva Nordmark som tycker att situationen är alarmerande.

Nordmark: ”Vi har en utmaning”

Regeringen har, framhåller Nordmark i DN, lagt fram flera förslag för att möta en ökande arbetslöshet i krisen. Samtidigt träffar matchningen dåligt. Arbetsgivarna efterfrågar en annan kompetens än vad många arbetslösa kan erbjuda.

”Vi har en utmaning”, inser Eva Nordmark som medger att risken är stor för att långtidsarbetslösheten permanentas.

ANNONS
ANNONS

”Det finns en stor risk för det. Vi ser att de som går till jobb har en kort arbetslöshet. Man är inne ett tag och sen går man ut på arbetsmarknaden. När vi är mitt i en kris är det tuffare konkurrens om jobben, och om du har varit arbetslös innan så är det svårare. Kön blir längre till de lediga jobben.”

Läs hela DN-artikeln.

Läs även: Anslagen räcker inte mot långtidsarbetslösheten [DagensPS.se] »